събота, 22 февруари 2014 г.

Лечебните свойства на прополиса!

Бактерицидните свойства на прополиса са доказани с научни изследвания.
Прополисът има свойството да потиска жизнената дейност на вирусите. Това свойство се увеличава, ако се съчетае с мед и пчелно млечице.
Прополисът не само премахва холестерола, но и възстановява засегнатата тъкан, изчиства клетъчните мембрани, подобрява клетъчното дишане и потиска анормалните клетки.
Регенериращите и лечебни свойства на прополиса се дължат на съдържанието от витамини/ B1, B2, PP, E, C и провитамин A/ и микроелементи.....
Прополисът увеличава адаптивните възможности на организма и го тонизира, има психоефект-подобрява настроението, намалява тревожността и депресията.
Приложения на прополис в традиционни рецепти:
- прополисът регулира ендокринната система, потиска тимуса и панкреаса.
- има антиоксидантен ефект, особено важно при рак
- препаратите приготвени от прополис имат бърз противовъзпалителен ефект, тъй като няма токсично действие може да се използва при лечение на заболявания свързани с интоксикация 
- подпомага бързото възстановяване на тъканите и ги заздравява.
- прополисът е уникален, използва се при възпаление на дебелото черво, гастрит, метеоризъм. Може да се използва при настинки, грип, бронхит, възпалено гърло, синузит, заболявания на ушите, конюнктивит, главоболие, пародонтит. С прополис отдавна се третират екзема, обриви, измръзване и гъбични инфекции, инфекции на пикочните пътища, подагра, артрит,

При остър синузит, отит на средното ухо, инфекции на горните дихателни пътища се препоръчва дъвчене на прополис поне 3 часа на ден, но не повече от 5 грама.

Добавки с прополис имат положителен ефект при  лечение на възпалени бъбреци, пикочен тракт, пикочен мехур, простата, гениталии

При мигрена:
- 10 грама прополис се счуква и залива в 100 мл 70% спирт или водка. Престоява 7-8 дни, като се разклаща по 3-4 пъти на ден. След това се филтрира, от получената настройка се приема по 3-5 капки в чаша с 50 мл вода един час преди хранене. Състоянието се подобрява за 3-4 седмици. Препоръчва се 2-3 пъти годишно.
- при ревматична болка в крайниците, върху засегната област, нанесете тънка пластина на разгорещен прополис.
- за да се отървете от цирей, поставете върху него затоплен прополис. След известно време, зачпочва да изтича гной. Процедурата се повтаря до пълното отзвучаване на възпалителния процес. При склонност от образуване на циреи, за да се предотврати, пийте една чаена лъжичка от прополисова тинктура в чаша вода дневно в продължение на 10-12 дни.
Повечето от симптомите на стомашно-чревните разстройства минават с прополис, който трябва да се приема след хранене. При леки случаи, 10гр прополис се консумира в рамките на 3 дни. За лечение на хронични стомашно-чревни възпаления се нуждаят от повече прополис-от 40 до 100 грама на курс .
Когато се използва прополис за лечение, трябва да се знае, че е мощен инструмент. Когато се използва за първи път, може да предизвика дразнене в устата, влошаване на здравето, понякога диария. Затова е препоръчително да се свиква постепенно с прополиса, също така е препоръчително да се намали консумацията постепенно, след поява на подобрение или излекуване.
Противопоказания за използването на прополис е алергичната реакция към него, това става при хора, алергични към пчелни продукти, пчелна отрова, както и при хора податливи на алергични заболявания: уртикария, екзема, астма и т.н. Алергична реакция към прополис може да се прояви като парене, сърбеж, обрив, обща слабост, главоболие, повишена температура. За да се предотврати появата на странични ефекти от лечението с прополис, лечението трябва да започне с ниска доза, и просто като се уверите, че не са налице симптоми, към непоносимост на прополис, може да бъде приложен пълен курс на лечение. В случай на алергична реакция, трябва веднага да се спре лечението и да се вземат противоалергични средства.