четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Интересно за Гинко Билоба!

Родината на Гинко Билоба е Китай. На Изток го смятат за символ на надеждата, заради изключителната му устойчивост. След  атомния взрив над Хирошима, на километър от трагедията  само дървета от този вид са оцелели. Дървото е единственият дървесен вид запазен от времето на динозаврите  от Мезозойската ера. В Китай плодовете на Гинко се използват за ядене, известни са 40 сорта. От листата  се прави лечебен чай, те са богати на флавоноиди, гинколиди и др, имащи изключително значение за човешкото здраве. Дори поленът на дървото се използва за храна, богат е на много витамини и минерели.
Интересно при Гинго Билоба е, че дървесината не се напада от инсекти, не се пука, затова е подходящо при мебелопроизводството. Подходящо е за храна на животните, особено за храна на бройлери във вид на силаж. Участието му в храната заменя употребата на антибиотици, засилва имунната система и подобрява вкусовите качества на месото.
Узрелият плод на дървото е с жълт цвят и меко месо.
Екстрактът от Гинко Билоба увеличава притока на кръв към мозъка и крайниците, прави кръвообръщението по ефективно. Лечебните му свойства се дължат на съставките - флавонови  гликозиди и терпенови лактони/гинколиди,билобалиди/. Флавоноидите отговарят за антиоксидантните свойства и способността да намалява слепването на кръвните плочици. Това е от голямо значение за болести на кръвообращението като атеросклероза, подобрява и паметта.
Вече у нас има замисъл за засаждането на Гинго Билоба като декоративно дърво, а по нататък и за използването му и в други свери на промишлеността, като фармацията, селското стопанство и др.