четвъртък, 26 юли 2012 г.

Лечение с жълтурче!



Освен заболяванията, причинени от влиянието на агресивна среда, хората си създават и много други, страдат и не могат да живеят пълноценен живот. Природата ни предлага много начини, чрез които може да излекуваме всяка болест - необходимо е само да се доближим до нея. С различни билки може да се предотвратят и лекуват заболявания, за лечението на които традиционната медицина - просто признава, че е безсилна.
Една от тези прекрасни билки е жълтурчето, непретенциозно растение с резбовани листа и жълти цветя, растящи почти навсякъде. Много хора са чували за неговите лечебни свойства, но не знаят как да го използват.
Лечение с жълтурче:
Жълтурчето се използва за лечение на много заболявания: заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, стомаха, червата, бъбреците, възпаление на носа и устната кухина, инфекции на пикочните пътища, хипертония, алергии и дори рак.
Някои хора, привърженици на традиционната медицина знаят, че жълтурчетата се прилагат с успех при лечението на кожни заболявания: отстраняване на папиломи, брадавици, лечение на екзема, акне, гъбични инфекции, псориазис и др.
Официалната медицина отдавна цени забележителните фармакологични свойства на това растение и го използва за създаването на много ефективни лекарства.
Състав на Chelidonium
Съставът на жълтурчето е много богат и сложен, има много (над 20), алкалоидни - вещества, на които химиците са дали сложни научни имена, които обикновения човек едва ли може да помни.
Алкалоидите са органични съединения от растителен произход, съдържащи азот, който се характеризират с висока активност и със сложна молекулярна структура, но могат да се държат като основа - да реагират с киселини, за да образуват вода и сол.


Освен алкалоиди, жълтурчето съдържа каротин, етерични масла, витамини А и С, както и ябълчна, лимонена и кехлибарена киселина.
Специална роля играят флавоноидите и сапонините, които имат висока биологична активност.
Флавоноидите имат противовъзпалителен и противовирусен ефект, предотвратяват алергии и развитието на тумори.
Сапонините са диуретик, имат отхрачващо действие, освен това според последно откритие на учените - предотвратява множествена склероза.
Лечебни свойства на жълтурчето
Основните свойства на жълтурчета - противовъзпалително, спазмолитично.
Най-активните съединения на жълтурчето са алкалоидите. Chelidonine облекчава болки и спазми на гладката мускулатура, успокоява, нормализира кръвното налягане и сърдечната честота; Homochelidonine, напротив, има стимулиращ ефект; protopine подобрява тонуса на гладката мускулатура, chelerythrine има силно местен дразнещ ефект.
Други алкалоиди са в състояние да подобрят нервно-мускулната проводимост, притежават антимикробни и противотуморна активност.
Всички тези свойства могат да бъдат използвани при заболявания на стомаха, черния дроб, лениви черва, застой в жлъчката, ревматизъм, подагра, венерически заболявания и гъбички.
Жълтурчето помага за прочистване на тялото само в ранните стадии на болестта, така че е най-добре да се използва като профилактично средство.
Нервната система се успокоява от спазмолитично и хипотензивно действие на билката.
Жълтурче при рак:
Много професионалисти, хомеопати смятат, че жълтурчета може да спре растежа на раковите клетки и дори да ги унищожи - но само в ранните стадии на болестта. При метастази жълтурчето е малко вероятно да помогне, но се използва, за спиране на разпространението им.
Използване при рак на вътрешните органи:
Една супена лъжица жълтурче/сухо/ се запарва с вряла вода в термос. седи 1,5 часа. Пие се по 1-2 супени лъжици половин час преди хранене. Същата рецепта може да се използва при рак на кожата.



За лечение на рак на кожата, също се приготвя мехлем чрез смесване на сухи билки на прах с вазелин и ланолин. Жълтурчето трябва да бъде 20% от сместа, ланолин - 10%, и желе - 70%. Смесете всички съставки добре и смажете засегнатата кожа 2-3 пъти на ден. Същият крем може да се прилага при туберкулоза на кожата, мазоли, брадавици, генитални брадавици, екзема, общи брадавици, псориазис.
За спиране растежа на метастази - равни количества невен, жълтурче и коприва/сухи/ се смесват, а след това 1 супена лъжица от тази смес в термос се залива с чаша вряла вода. Приема се по ½ чаша на ден - преди закуска и вечеря.
Традиционните рецепти от жълтурче:
Сокът от жълтурче:
Пресен сок от жълтурче лекува заболявания на венците и гърлото, синузит, заболяване на носоглътката. При лечение на носоглътка - капват се няколко капки, изчаква се няколко минути, усеща се изтръпване. След това се отцеждат около 1-2 капки, след което се изчаква. Така във всяка ноздра трябва да се сложи по една пълна пипета. Особено е полезно при запушен нос - дишането става по-лесно след първото вливане.
Сок от жълтурче при заболявания на стомаха - три пъти на ден, започвайки с 1 чаена лъжичка - Първият ден. В следващите дни продължава да се вземе сока, но по 1 супена л.
Сок от жълтурче при акне - могат да бъдат приложени на лицето, като маска за 15-20 минути. На пръв поглед може да изглежда, че напредва болестта, но след третата лечение, акнето значително намалява.
Жълтурченият сок може да лекува много кожни проблеми. Фурункули, абсцеси, екзема, херпес, гъбични инфекции на кожата и ноктите. Мехлеми от мас и сока на жълтурче се прилага върху кожата при изгаряния, разтрива се при пърхот в скалпа. Брадавиците се съсъхрят при намазване с пресен сок, получава се коричка и след всяко намазване процеса се ускорява.
Отвара от жълтурче:
Има успокояващ и слабително ефект. Тя се приготвя, както е описано по-горе, или се загрява на водна баня за 15 минути, охлажда се за 45 минути при стайна температура, прецежда се и се взема 1/3 чаша 15 минути преди хранене, 2-3 пъти на ден, в рамките на 1-2 месеца.