понеделник, 2 юли 2012 г.

Внимание Салмонелоза!




Опасната салмонелоза може да остане с години в организма и да причини увреждане на много органи. Това стомашно-чревно заболяване протича с много висока температура, повръщане или разстройство. Един от най-устойчивите и коварни микроби - салмонела е причинител на тази инфекция. Има около 2200 вида разновидности на бактерията. Отравянето с нея е познато в целия свят. Бактерията обича слабо обработени, полусурови продукти. Гнезди във водата, месото, млякото, яйцата. Мухите и мишките са най-големите разпространители на инфекцията.
Попадайки в организма бактериите се впиват в тънкото черво, отделят токсини и увреждат отделен орган или отравят целия организъм.
Инкубационният период е от няколко часа до 2-3 дни. Заболяването започва с остро прилошаване, повръщане, треска, повишена температура, главоболие, болки в корема, слабост, диария/5-10 пъти в денонощие/. Различават се няколко форми на салмонелозата-понякога се развива за много къс период и лекарската намеса е наложителна.
Това което трябва да знаем за домашните условия е, че изгубените течности трябва да бъдат запълнени с вода плюс соли. За тази цел може да се използват аптечни препарати, които изкарват токсините през червата.
Ако не сте си закупили, можете да разтворите лъжичка сол в един литър вода и да изпиете това количество на малки глътки за един час, за да не провокирате ново повръщане. Полезно е да употребявате слаб разтвор на калиев перманганат, който не само промива, но и обеззаразява.
Как да предотвратим заболяването:
- Преди да употребите яйца, ги измийте с топла вода и сапун и ги варете най-малко 10 минути.
- Не оставяйте сурово месо в близост до други хранителни продукти.
- Тъй като салмонелата умира при над 100 градуса, не консумирайте сурово месо или месни продукти, които не са минали топлинна обработка.