събота, 25 февруари 2012 г.

Нехаем за здравето си, а сме непремирими към лекарските грешки!

Америка е триста милиона - статистиката сочи, че на година в страната на неограничените възможности умират от лекарски грешки 195 000. За здравеопазване се отделят между 7 и 8 хиляди долара на човек, 17% от брутния вътрешен продукт отива за здравеопазване. Отнесено към България тия 17% биха означавали да даваме 7 милиарда лева за здравеопазване. Ние обаче даваме едва 3. Така погледнато нашите лекари имат право на повече грешки от американските си колеги, но те не правят повече.
Нашето общество гледа особено критично към грешките на лекарите. От време на време избухва поредния скандал за бебе, родилка, или преждевременно изписан пациент. От такива случаи се правят изводи за цялото ни здравеопазване изобщо. Търси се сензационното, скандалното куриозното .... а то измества центъра на вниманието от действително наболели проблеми.
Истина е, че българите са немарливи към собственото си здраве. Всяко година се цитира статистика, според която сме на първо място по инфаркти и инсулти. Напомня се, че това се дължи на хранителните ни навици. Въпреки това нашенецът продължава да консумира солени туршии, пуши и набива свинско.
Като влезе в магазина избира най-евтиното сирене и салам. Ще кажете до толкова стигат парите... Евтиното е пълно с вещества, които се отлагат в кръвоносните съдове, предизвикват рак или товарят имунната система. Ако всеки ден пестим от сирене, накрая ще трябва да платим за сърдечен байпас. Причината не е в бедността. Защото не струва много да нямаш шкембе. Ако ядем по-малко, ще харчим по-малко за храна. Не струва повече и да не пушим. Не струва нищо и ако ходим пеша понякога, вместо с трамвай. Не струва много, ако слагаш по-малко сол в яденето. Не струва нищо и да си измиеш ръцете. На какво се дължи според вас 500 заболели от кучешка тения за всяка година? Тежка и скъпа за лечение болест. Прави се операция на черния дроб, мозъка или другаде, ходи се на контролни прегледи. Мръсните ръце водят и до хепатит, което съсипва черния дроб или води до рак, какво ще кажете за това, че има няколкостотин хиляди заразени?
 Нехаем за здравето си, значи трябва да плащаме повече за здравеопазване спрямо други народи, които са по-отговорни. Безотговорни сме към собствения си психически и физически комфорт, сега се сещам за една мъдра наша поговорка: "Каквото човек сам си направи, никой друг не може да му го направи".