сряда, 21 февруари 2018 г.

ИСТИНАТА ЗА ДЕПРЕСИЯТА

На всички ни се е случвало, дали заради враждебна и неприятна атмосфера в училище, у дома, на работата ....да изпаднем не за дълго в мрачно и подтиснато настроение, но въпреки това добре знаем, че не сме болни, не се нуждаем нито от хапчета, нито от лекари. Изпитвайки на свой гръб това чувство, можем лесно да потърсим причината, а не веднага да гълтаме антидепресанти и да търсим помощта на психолога. Никой не е по-добър психолог от нас самите, всеки има тайни кътчета, които за нищо на света не би споделил с други. Едно нещо, за което аз бих плакала три дни, друг дори не би го забелязал, всички сме различни и това е страхотно, многообразието и пъстротата на живота ни правят щастливи, сивотата и еднообразието ни убива. Нима не е така? Каквото и да ви се случва, никога не прибягвайте до стимуланти, казват, че депресията е липса на серотонин, вместо да го набавяме, не е ли по-добре да потърсим причината за липсата му? Дори да започнем да приемаме медикаменти със серотонин, няма ли в един момент да трябва да увеличаваме дозата, защото тази просто няма да ни действа?тогава заслужава ли си. Същото се получава и при наркотиците, казват, че идва момент, когато дозата не помага и трябва да увеличиш, докога? докогато загубиш контрола си, себе си, живота си....Тогава да прибегнем до алкохола, пиеш и забравяш, пиеш и те отпуска, и в един момент разбираш, че не можеш без него, станал си зависим, но това е най-малкия проблем, защото вече не си същия, не са същи дори приятелите. Най-лошото е, че си се изгубил, докато си се опитвал да се само лекуваш със стимуланти, без значение какви.
А решението е просто, не трябва да се оставяме на ситуациите, които ни съсипват емоционално и психически. Ще речете толкова ли е просто? Да, толкова е просто, Най-важните в крайна сметка сме си ние самите, няма по-важни от нас. Егоистично ли чух? Не, приеми, че твоята задача на тази земя е да си щастлив, и ти трябва да напраши всичко възможно, за да се справиш с тази мисия. Открийте причината за вашето мрачно настроение и я гилотирайте! Бъдете щастливи, бъдете радостни, бъдете одухотворени, намерете смисъла, каквото и да ви струва това. Вие сте единствени, неповторими, очарователни и страхотни, няма други като вас. Вие сте един малък свят, една планета пълна с живот и трепет, която очаква поредица от прекрасни мигове!
Каквото и да ви се случи, изживейте го и  пуснете да си отиде. Ще дойде друго, по-различно, със сигурност по - хубаво, вие нямате вина за това което се случва около вас, нямате вина за мислите и реакциите на хората около вас, но имате вина, че се самообвинявате за това или онова. Търсете щастието вътре в себе си, там със сигурност ще го намерите, но който търси щастието навън, почти винаги остава разочарован, някой ще рече-зависи от критериите и приоритетите. Така е.