събота, 21 септември 2013 г.

Рецептите на професор Мермерски!

В последното си томче, професор Христо Мермерски включва освен рецепти за изцеление и личните истории на излекували се хора.
Според професора не е достатъчно да знаем коя билка какво лекува, според него  природолечението е пряко свързано с четири важни аспекта на изпълнение за добро здраве:
. лечение чрез хранене
. целебни билки
. соколечение
. пречистване на организма от токсини
На всяко едно направление проф. Мермерски смята да посвети по едно томче. "Няма нищо по-хубаво от това да си похапваме нещо вкусно и едновременно с това да се лекуваме". Дори да се чувстваме здрави, трябва да изпълняваме някои прости правила на хранене.
400 грама плодове и зеленчуци дневно е златното правило на професора. Една салата дневно ни пази от рак. Доматът е един от важните съставки на летните ни салати, той съдържа ликопен, силен антиоксидант, който се съдържа в червените плодове и зеленчуци. Освен това множество изследвания доказват антиканцерогенните му свойства.
Друг лекуващ зеленчук е морковът-съдържа най-голямо количество витамин А. Едно морковче на ден е достатъчно за дневната доза от витамина. Микроелементите в него увеличават имунитета.
Зелето се оказва с доста непознати свойства. За него авторът на томчето отделя доста описание. Зелето е познато на света още от времето на римляните. Кои болести се повлияват добре от него? Това са безсъние, главоболие, язва, косопад и много други Листата му се използват за болкоуспокояващи компреси.
За черешите-плодове с мощно антиоксидантно действие. Предпазват сърдечно-съдовата система от заболявания.
Това бяха някои от съюзниците при храненето и лечението. Но професорът се спира и при враговете в чинията....
Най-опасни са пържените и тестените храни, както и тлъстите меса. В черния списък е луканката. За да има добри вкусови качества, производителите слагат куп консерванти, подобрители, аромати и подправки които са  канцерогенни. Много от нас ще останат разочаровани от това, че и киселото мляко професора смята за нож с две остриета-и то е пълно с подобрители. След седмица в хладилника полезните му качества бавно се стопяват.
Ето две рецепти от съкровищницата на проф. Христо Мермерски:
За отпушване на съдовете:
Всяка сутрин се изпива по една чаша топла вода, към която се прибавя 1 супена лъжица мед и 1 с.л. ябълков оцет. За кратко време кръвоносните съдове се изчистват от натрупаните плаки.
Зехтин и мед срещу колит:
Смесват се 400 грама зехтин, 400 г. мед и 10 г медицинска дъвка. От получената смес се взима по 1 с.л. дневно. С тази рецепта проф. Мермерски излекувал пациентка, която 20 г. се борела с колита.