четвъртък, 17 януари 2013 г.

Свети Антоний Велики!

Днес 17 януари е Антоновден!
 Сред най-известните мъдрости, които са приписвани на свети Антоний, е следната:
 „Ако ти никога не си могъл да се разбираш с хората, когато си бил сред тях, то няма да можеш да се справиш и със самотата.

Църквата почита паметта на Свети Антоний Велики, роден 251 години след Христа в  семейство на благородни и богати родители, които го възпитали в християнска вяра.
Според стара традиция на този ден жените не работят домакинска работа за да предпазят семейството от болести като чума, шарка, синя пъпка.
На този ден се правят питки, които се намазват с мед, и се подаряват на приятели.  Свети Антоний Велики, в цял свят е почитан като лечител. На Антоновден празнуват имен ден Антон, Антоан,Антоанета, Антонина, Антонио, Андон, Тонка, Тончо, Донка.
Свети Антоний е раннохристиянски отшелник, който се счита за основател на отшелническото монашество.
Когато родителите му починали, той бил на двадесет години и останал с малка сестричка на ръце. Влизайки в храма да се моли, той чул следните думи: „Ако искаш да постигнеш съвършенството, продай всичко, което имаш, и го раздай на бедните, и ще имаш съкровище на небето”.
Антоний веднага продал имуществото си и го раздал на бедните. Той оставил сестричката си на грижите на благочестиви християнки и се оттеглил в пустинята.
Той заживял в една пещера близо до мястото, където бил роден, но после размислил и като се запасил с хляб за шест месеца, заживял в развалините на воинско укрепление в Писпир на брега на река Нил. Тук той изкарал двадесет години в самота, като само понякога приемал хора, които идвали да го видят и да го чуят. По време на уединението си Антоний често бил изкушаван от дявола и си наложил жестоки обети. Според един от тях той говорел с посетителите само през малка дупчица, пробита в стената, за да не прекъсва своето отшелничество.
Когато вече не издържал на духовните страдания, му се явил Исус Христос, който му съобщил, че постоянно бдял над него. Накрая свети Антоний възтържествувал над дявола и славата му се разпространила навсякъде, последвали го стотици хора, които станали негови ученици.
След като проповядвал християнството и покорявал тълпи от слушатели, свети Антоний се оттеглил отново в пустинята си и на 105-годишна възраст починал. Той забранил на учениците си да казват къде е погребан, за да не го превърнат хората в светец.
Въпреки това при византийския император Юстиниан мощите му били открити и тържествено пренесени от египетската пустиня в Александрия, после в Константинопол и накрая в Сент Антуан Лабеи, Франция, където са до ден днешен, затворени в 114-килограмов ковчег.
Популярността на свети Антоний достига своя апогей през Средновековието, когато върлува чумата. През 1070 г. е основан орден на свети Антоний.
Свети Антоний е смятан за покровител на много професии – ковачи, звънари, месари, гробари. Сред символите на свети Антоний са Т-образният кръст, звънчетата, с които антонитите привличали внимание при събиране на волни пожертвования, свинята, тъй като антонитите имали право да отглеждат прасета, а също така огън и лъв.