четвъртък, 26 юни 2014 г.

Полезните свойства на ореха!

Орехите са най-важният източник на мононенаситни и полиненаситни мазнини, което го прави мощен инструмент в борбата срещу сърдечно-съдовите заболявания. Освен това тези мазнини значително намаляват риска от развитие на рак.
Въпреки високото съдържание на калории, тяхната редовна употреба горещо се препоръчва на хора, които искат да намалят холестерола в кръвта.

Важно е да се знае, че дори от време на време ако се яде орехи, ще се сведе до минимум риска от болестта на Алцхаймер/това важи особено за хора над 50 години/, а на хора, които вече страдат от тази болест, помага да спре заболяването, активните вещества, съдържащи се в ореха, са особено важни за Brain.
Орехите подхранват мозъка, хората, които ядат орехи, се чувстват по енергични, свежи, което е много важно за съвременните мъже и жени, ангажирани с активна умствена дейност. Богатото съдържание на аминокиселини и аргинин, запазва еластичността и гъвкавостта на артериите. Може би най-добрата функция на орехите е, че укрепват цялостната телесна конструкция.
Особено са препоръчителни за спортисти, манекени и жени, които държат да поддържат здравословно тегло. Малкото захари и голямо количество хранителни вещества утоляват глада и създават чувство за ситост. Богатото съдържание на витамини от група В, позволява да се увеличи производството на енергия. В допълнение, орехите подобряват храносмилането, затова хора със стомашни и чревни проблеми, трябва да ги включат в менюто си. Ореховото масло се използва широко в козметичната индустрия. То укрепва косата, подобрява кожата, помага при кожни заболявания, пърхут.  
Ореховото масло има противогъбично действие, което е много добре известно на дерматолозите, с олиото от орехи можете да подправите салати, ядките да съчетаете с кисело мляко, различни десерти и сладки ястия. Вече на пазара има и хляб с орехи.  
Но все пак, въпреки огромните ползи, прекалената консумацията на орехи, може да предизвика алергични реакции. По-точно, скоро след хранене, ядките могат да предизвикат подуване на устните, екзема, сърбеж, кожен обрив, виене на свят, хрема. В някои случаи реакцията се забавя, има продължително главоболие, безсъние, болки в корема и дори депресия. Също така орехи не се препоръчват и при някои заболявания на щитовидната жлеза.


понеделник, 23 юни 2014 г.

Полезните свойства на лещата!

Колко полезна е лещата? Лещата съдържа почти всички витамини и минерали, както и хранителни вещества, жизнено необходими за човешкото здраве. Има високо съдържание на микроелементи - желязо, калций, калий, мед, манган, йод, бор, молибден, цинк, кобалд, витамин А, РР/ниацин/, С. Съдържа желязо и фолиева киселина повече от всеки друг продукт. Всички витамини и минерали се абсорбират лесно и напълно от организма, поради съдържанието на разтворими фибри и въглехидрати. 35% от съдържанието е на незаменим растителен белтък/включително лецитин/; лесно се изваря и хранителните свойства са като протеина при месото но без мазнини. Лещата притежава много лечебни свойсва, полезна е за сърцето, кръвта, намалява кръвната захар, подобрява метаболизма, повишава имунитета, подобрява пикочо-половата система. Лещата съдържа изофлавоноиди, които потискат развитието на ракови клетки. Позната е леща с различен цвят-кафява, зелена, оранжева, но която и да изберете - поздравления!

четвъртък, 19 юни 2014 г.

Предложение за здравословна закуска!

От закуската до голяма степен  зависи как ще премине остатъка от  деня ни. Диетолозите смятат, че това е основната храна за деня.
Предлагаме ви четири вида закуска- класическа, енергична,  пълноценна, и храна за паметта:
1. Класическа-най-добрият старт за деня е резен ръжен хляб с парче сирене и червена чушка, варено яйце, портокал и зелен чай. В резултат тялото ви получава достатъчно протеини, бавни въглехидрати, мозъкът е зареден с умерена доза кофеин от зеления чай. В такъв тип закуска са включени трите важни типа продукти необходими за здравето ви.
2. IQ-закуска. Подобрява паметта и повишава степента на концентрация. Това са нискомаслено кисело мляко с добавка на зърнени храни, ядки и боровинки. Плюс една голяма чаша вода преди хранене. Ефект-пиенето на чаша вода преди закуска поддържа оптималния баланс на течности в организма. В киселото мляко се съдържат живи млечно кисели бактерии, нормализиращи чревната флора. Ядките са източник на важни за мозъка витамини, минерали, ненаситни мастни киселини, а боровинките съдържат биологично активни вещества за мозъка.
3. Енерегична закуска. Тя съдържа фитнес шейкове от прясно нискомаслено мляко, банани, ягоди, малка чаша кафе или чай. След такава закуска можете веднага да започнете тренировка,  кофеинът се абсорбира бързо,  млякото съдържа протеини, които способстват за натрупване на мускулна маса.
4. Подходяща за жени-поддържа ситост-нискомаслено мляко, овесени ядки, канела и ябълка. Горещата овесена каша е много полезна, особено като се яде бавно, ядките добавят на тялото здравословни  мазнини и протеини. Ябълките са богати на растителни влакна и плодова захар, които осигуряват нормално ниво на кръвната захар.

вторник, 10 юни 2014 г.

Тибетска тайна за вечна младост!

На сутринта смесете по 100 грама от следните билки: медицинска лайка, жълт кантарион, брезови пъпки, листа от ягоди, листа от ябълка, безсмъртниче/жълт смил/. Сложете в затворен съд.
Вечерта една суп.лъжица от тази смес се запарва с половин литър вряла вода. Оставете за 20 минути. Прецедете и добавете лъжица мед. Пие се половин час преди хранене. На сутринта затоплете отварата, добавете суп. лъжица мед и изпийте 30 мин преди ядене.
И така докато свърши сместа. Процедурата може да се повтори след 5 години.
В резултат се подобрява метаболизма, мазнините изчезват, кръвоносните съдове стават еластични, премахват се натрупванията от варовик. Профилактика на сърдечно-съдови заболявания/инфаркт, хипертония/, спира световъртежа, обостря
се зрението, подмладява се цялото тяло. 

неделя, 11 май 2014 г.

Пролетна енергийна напитка!

Пролетна енергийна напитка!
Пролетния сезон е най-приказния от всички, но макар да ни зарежда с красотата и очарованието си, почти всички сме били подвластни на пролетната умора и може би сега е точно такъв период.
В началото на пролетта се усеща умора и недостиг на пресни плодове и зеленчуци. Лесната раздразнителност, чупливостта на ноктите, на косите и слабата мускулатура са все последствия от недостига на важни витамини и микроелементи.
Предлагам ви една народна рецепта, която не само ще ви зареди с енергия от жизнено необходими елементи, но ще прочисти организма и обнови кръвта ви.
Необходимите продукти са сушена шипка, коприва и стафиди. Смесват се две супени лъжици шипка, една супена лъжица коприва и една суп. лъжица стафиди. Една супена лъжица от сместта се вари 3-4 минути в две чаши вода и след това се оставя да престои 3-4 часа в добре затворен съд. Подслажда се с мед. Пие се по половин чашка няколко пъти през деня. Напитката е особено ароматна и вкусна, повишава устойчивостта към настинки и инфекции, има противовъзпалителен и кръвообразуващ ефект. Оказва благоприятен ефект върху централната нервна система. Скоро се забелязва подмладяване на цялото тяло и лице - лекота и жизненост.

събота, 26 април 2014 г.

Аспиринът!

Знаете ли, че аспиринът, който се намира почти във всеки дом у нас, е забранен в много страни? Aspirin/ацетилсалицилова киселина/ е изобретен от немския химик Феликс Хофман от световно известната фармацевтична компания "Bayer" през 1899 година. Изобретението на аспирина се равнява на това на пеницилина: колко спасени човешки животи, ние дължим на това откритие! Колко още приложения намира аспирина освен прякото му предназначение. Важно е да се знае, че не всеки може да използва аспирин за медицински и козметични цели. Съществуват редица заболявания при които използването на това лекарство е вредно. Това е бронхиална астма, бъбречна и чернодробна недостатъчност, язва, ангина, някои заболявания на щитовидната жлеза, повишена чувствителност от ацетилсалицилова киселина, както и при бременност и кърмене.
*Приложения в кухнята: При стерилизация например на корнишони, зелени доматчета- за да стане по-приятен вкусът заменете оцета с три аспирина. 
*Изцапали сте дреха с яйчен жълтък, смесете аспирин и вода и с получената кашица нанесете върху петното и оставетe за половин час, ще се почисти без проблем. 
*При махмурлук пийте чорбата на туршията в която има аспирин и сте като нов.
*При пърхут строшете два аспирина и смесете с количеството шампоан предназначен за измиване. Намажете главата за няколко минути и изплакнете обилно.
*За отстраняване на мазоли по петите - натрошете 5-6 аспирина, добавете чаена лъжичка лимонов сок и вода, с кашичката намажете петите и ги увийте с найлон за десетина минути. *Изплакнете и отстранете лесно мазолите.
*Ухапъл ви е комар, намажете с паста от аспирин. 
*За да не увехне букетът, добавете във вазата един аспирин.

четвъртък, 10 април 2014 г.

Учени препоръчват яйчната черупка!

Учените съветват да не изхвърляме яйчените черупки, а да се възползваме от лечебните  свойства. 

Ползата е наистина впечатляваща. Съдържа двадесет и седем микроелементи, като флуор, мед, желязо, манган, молибден, фосфор, сяра, цинк, силиций и др. По своя състав яйчената черупка не се различава от състава на костите и зъбите, затова е от голямо значение да се употребява както от подрастващи така и от възрастни хора и бременни. И от другата възрастова група могат да използват богата на микроелементи черупка, особено при остеопороза, проблеми със зъбите или слаб имунитет. 

Курсът на приемане е от 15 до 20 дни. За деца от една до шест години и бременни жени е препоръчително да вземат яйчни черупки всеки ден


Как да приготвим яйчния прах за прием:
- яйцата трябва много добре да се измият със сапун и вода. Да се премахне бялата ципа и отново да се измият с течаща вода. Черупките се оставят в продължение на 5 минути в кипяща вода и след това се изсушават. Най-добре е да се счукат на прах в хаванче, може и с кафемелачка, но ефектът отслабва. Прахът се приема веднъж на ден - като в сутришната закуска се добавя щипка, например в каша или извара.