събота, 21 септември 2013 г.

Рецептите на професор Мермерски!

В последното си томче, професор Христо Мермерски включва освен рецепти за изцеление и личните истории на излекували се хора.
Според професора не е достатъчно да знаем коя билка какво лекува, според него  природолечението е пряко свързано с четири важни аспекта на изпълнение за добро здраве:
. лечение чрез хранене
. целебни билки
. соколечение
. пречистване на организма от токсини
На всяко едно направление проф. Мермерски смята да посвети по едно томче. "Няма нищо по-хубаво от това да си похапваме нещо вкусно и едновременно с това да се лекуваме". Дори да се чувстваме здрави, трябва да изпълняваме някои прости правила на хранене.
400 грама плодове и зеленчуци дневно е златното правило на професора. Една салата дневно ни пази от рак. Доматът е един от важните съставки на летните ни салати, той съдържа ликопен, силен антиоксидант, който се съдържа в червените плодове и зеленчуци. Освен това множество изследвания доказват антиканцерогенните му свойства.
Друг лекуващ зеленчук е морковът-съдържа най-голямо количество витамин А. Едно морковче на ден е достатъчно за дневната доза от витамина. Микроелементите в него увеличават имунитета.
Зелето се оказва с доста непознати свойства. За него авторът на томчето отделя доста описание. Зелето е познато на света още от времето на римляните. Кои болести се повлияват добре от него? Това са безсъние, главоболие, язва, косопад и много други Листата му се използват за болкоуспокояващи компреси.
За черешите-плодове с мощно антиоксидантно действие. Предпазват сърдечно-съдовата система от заболявания.
Това бяха някои от съюзниците при храненето и лечението. Но професорът се спира и при враговете в чинията....
Най-опасни са пържените и тестените храни, както и тлъстите меса. В черния списък е луканката. За да има добри вкусови качества, производителите слагат куп консерванти, подобрители, аромати и подправки които са  канцерогенни. Много от нас ще останат разочаровани от това, че и киселото мляко професора смята за нож с две остриета-и то е пълно с подобрители. След седмица в хладилника полезните му качества бавно се стопяват.
Ето две рецепти от съкровищницата на проф. Христо Мермерски:
За отпушване на съдовете:
Всяка сутрин се изпива по една чаша топла вода, към която се прибавя 1 супена лъжица мед и 1 с.л. ябълков оцет. За кратко време кръвоносните съдове се изчистват от натрупаните плаки.
Зехтин и мед срещу колит:
Смесват се 400 грама зехтин, 400 г. мед и 10 г медицинска дъвка. От получената смес се взима по 1 с.л. дневно. С тази рецепта проф. Мермерски излекувал пациентка, която 20 г. се борела с колита.

вторник, 17 септември 2013 г.

Как да засилим имунитета?

 Как да засилим имунитета? 
Нека напомним, а може би ще научите и нещо ново!
И без скъпоструващи изследвания, всеки сам за себе си може да разбере, доколко е отслабнал имунитета му. Но, как да засилим имунната си система, какво да правим? 
Имунната система - това е система за защита на тялото ни. Как действа? Принципа на работа е  да отстранява грешки чрез произвеждане на антитела, които унищожават външни агенти било то бактерии, вируси или различни опасни за тялото вещества. Антителата блокират антигените/външните опасни фактори/, като ги дават на клетките убийци.
Ние сме добре защитени, когато имунните ни тела се произвеждат бързо и в достатъчно количество. Интерфероните могат да разпознаят и унищожат най-често срещаните видове вируси.

Ако имунната ни система не е укрепнала, забелязваме, че често се простудяваме и бавно възстановяваме, повишена умора, раздразнителност, обострят се хронични болежки, появяват се различни кожни обриви, херпес, абцеси, гъбички, дълго незарастващи рани. Когато са налице тези симптоми ние разбираме, че имунната ни система е намалена.
Как да подобрим имунната система? Основните важни фактори  са:
*Храна. За нормалното функциониране на всички клетки, включително имунната, най-важна е  храната. За синтеза на имунни тела трябват протеини, витамини и минерали.  Съставът на клетъчната стена се състои от мастни компоненти. Всичко трябва да идва от храната. Ясно е, че ние трябва да се храним с разнообразна храна. Кои са добрите витамини в този случай?- продукти богати на витамин А, С, Е, D. В този списък присъстват неизменно чесъна, чушките, зелето, гроздето....плодове, ядки...морски зърнастец.

*Храносмилателната система. Безусловно, за добро храносмилане и усвояване на хранителните вещества е необходима нормално действаща храносмилателна система. Нормалната бактериална флора на червата не само помага за смилане на храната, тя участва в синтеза на витамини и аминокиселини за имунните тела. При хранителни разстройства като запек и гниене, голяма част от полезната микрофлора е убита, нейно място заемат вредни или патогенни бактерии. За добра перисталтика е необходимо насърчаване, т.е. адекватни количества фибри в диетата и физическа активност.
*Заседналият начин на живот причинява задръствания в червата, кръвоносните съдове, и други системи. Активните хора имат добро кръвообръщение и добро усвояване на веществата, поддържат активен метаболизъм, включително образуването на имунни тела.
* Стрес. Известно е, че стресът отслабва защитните сили на организма. Съвременният човек трябва да се стреми да намали влиянието на ежедневните грижи върху психиката. Устойчивостта срещу стреса е важен фактор при имунитета....
* Пушене и алкохол. Тези вредни навици подкопават защитните сили. Тютюнът и алкохолът директно увреждат кръвоносните съдове и черния дроб, което води до влошаване на кръвоснабдяването/ доставката и дишането/ на органи, включително-имунната/далак, костен мозък, тимуса, лимфната система/ При отслабени филтри на черния дроб, кръвта е по-лоша, концентрацията на токсини в нея се увеличава.Отказ от лошите навици укрепва имунната система.
 Ако имунитетът ви е силно разклатен и чувствате, че сам няма да може да се справи,  на помощ идват имуностимулиращи лекарства като - анаферон, виферон, инфагел, реаферон, циклоферон. Те стимулират произвоството на интерферон, активен срещу повечето простуди и вируси на грипа, херпеси... Синтетични имуномодулатори с антивирусен ефект  arbidol , amiksin, Lavomax , Valtrex , Ingavirin. Те се използват за профилактика и лечение на вирусни заболявания. Също толкова популярните билкови добавки, които подпомагат на имунната система - ехинацея тинктура, екстракт от Rhodiola Rosea , Siberian течен екстракт от женшен, настойка от женшен. Гама от продукти за широк имунитет, много от тях без рецепта. Въпреки това, те трябва да се вземат съзнателно, след консултация с вашия лекар или фармацевт.

сряда, 11 септември 2013 г.

Народни рецепти при лечение на диабет!

Диабетът, "тих и коварен", за съжаление е доста разпространен, понякога дори не подозираме, че страдаме от него.....
През годините народът е успял да съхрани много нетрадиционни  рецепти за лечение.
Ето някои от тях:

* Използва се зелен фасул. Препоръчва се да бъде набран август-септември. Вземат се 20 шушулки от зелен фасул, варят се в продължение на три часа в 1 литър вода, докато стане наполовина. След като изстине, чорбата се прецежда и се пие по половин чаша, половин час преди хранене 3-4 пъти на ден продължение на 3-4 месеца.
* Сок от червено цвекло. По четвърт чаша сок от червено цвекло, четири пъти на ден се пие на цикли - две седмици се пие, после две седмици почивка.
 * Смята се, че за диабета  е полезен пресен сок от картофи: половин чаша прясно изцеден сок от картофи, половин час преди хранене, 1-2 пъти на ден.
  * 2-3 глави лук, нарязан, залейте с 2 чаши хладка вода за една нощ. На сутринта прецедете и пийте преди хранене по една кяфяна чаша.

При диабета, някои билки се използват  като лечебно средство и като подсладител:

1. Корен от глухарче - отличен чай за диабет. Една чаена лъжичка ситно нарязан корен се залива като чай с чаша вряща вода, оставя се да престои 20 минути, прецежда се и се пие по четвърт чаша 3-4 пъти на ден в удобно време.
 2- Коприва. Много полезна при приготвяне на витаминозни супи и салати. Преди хранене да се взема малки дози тинктура от коприва.
3. Билки за лечение на диабет-боровинка. Стръкове боровинка една супена лъжица от стръковете се залива с вряща вода. Пие се като чай. Може да добавите ягоди за вкус.
4-Трепетликата-известно средство при диабет. Препоръчва се при начална фаза на диабета. На две чаши вода се слага една супена лъжица настъргана кора от трепетлика. Вари се половин час на слаб огън. Престоява 2-3 часа, прецежда се и се пие четвърт чаша 3 пъти на ден преди хранене в продължение на 3-4 месеца.
5. Листа от орех.  Една супена лъжица листа от орех се запарва с чаша вряла вода. Престоява половин час, прецежда се и това е дозата за цял ден. Преградките на 40 ореха се заливат с чаша и половина вряла вода и се оставят на водна баня един час. След като изстине се прецежда и се пие по една чаена лъжичка три пъти на ден преди хранене.
Добър терапевтичен ефект имат билкови комбинации:
6. Листа от боровинка, листа от боб, ленено семе и овесена слама. Всичко в равни количества  се смесва. Три супени лъжици от дрогата се заливат с три чаши вода и се вари 10 минути. След това престоява 2 часа, прецежда се и се пие една трета чаша 5-7 пъти на ден.
7. Полски хвощ, пача трева, тревни ягоди-всичко по 20 грама. Една супена лъжица от сместа се залива с чаша вряла вода и се вари 3-5 минути, престоява 15 минути. Прецежда се.  Взема се по една супена лъжица 3-4 пъти на ден, половин час преди хранене.

Като подсладител - най-известната билка, която се използва е стевия, от нея се прави сладък чай. Стевията е древна билка със сладък вкус, която е възможно най-добрият заместител на захарта. Стевия е близка по вкус до захарта, но е около 300 пъти по-сладка. Стевия не съдържа калории и е много здравословна.

петък, 23 август 2013 г.

ИЗЦЕЛЕНИЕ С МОЛИТВА!

МОЛИТВА ЗА ЗДРАВЕ!
Ритуалът се прави при нарастваща луна поне 40 дни!
Заставате пред осветената икона на някой лечител. Казва се:
"Свети Безсребърници и чудотворци, помилуйте нашата немощ. Даром получихте, даром дайте."
 Най-добре с три глътки светена вода../но, може би знаете, че светената вода се приема на гладно, само при тежки случай се позволява на сито/
Поне 40 дни да се прави с вяра и желание при нарастваща луна до пълнолуние. При намаляваща луна не се прави, при нарастваща луна отново се прави....
                                                                         Маг Вили/Феномените/

събота, 17 август 2013 г.

Изцеление с лук! Рецепти!


Какви са ползите от лука и неговото разнообразно приложение в народната медицина?

Народът отдавна е оценил лечебните качества на кромида и успешно използва в алтернативната медицина. Ето някои рецепти с лук при бъбречни заболявания, воднянка, тежка туберкулозна и тютюнджийска кашлица, ринит, астма и алергични реакции, цистит и пиелонефрит, укрепване на косата и против пърхут.

Суров лук се използва като диуретик при воднянка и бъбречни заболявания. Дори разтваря някои камъни. Ситно нарязан лук залят с олио и сол  да се яде няколко лъжички с малко черен хляб.

При бронхит и грип - Настържете лук, залейте с половин литър много горещо я мляко, оставете за няколко часа да престои и изпийте за нощ. При ринит прясно изцеден сок разреден с вода 1:3.
При тежка туберкулозна и тютюнджийска кашлица:
- 10 луковици и една глава чесън се варят в мляко в продължение на 2-3 минути. Не повече! Извадете, нарежете, добавете мед и настърган пресен джинджифил 1 чаена лъжичка. Взема се по една супена лъжица 3 пъти на ден.
При бронхиална астма и алергични реакции:
Пет супени лъжици ситно нарязани борови иглички, две супени лъжици кори от лук, две супени лъжици нарязана шипка. Заливате с един литър вода и варете 10 минути. Всичко това се поставя в термос и престоява една нощ. На сутринта се прецежда и пие през целия ден като
чай. Препоръчва се отварата да се пие топла. За целия ден можете да пиете до 1,5 литра.

При цистит и
пиелонефрит:
Три супени лъжици от външната обвивка на лука се варят с три чаши вода няколко минути. Пие се по една супена лъжица четири пъти на ден.

При пърхут и укрепване на косата: Прясно приготвена паста от лук се оставя да попие хубаво в кожата на главата. Това е супер инструмент за укрепване на косата и при появата на пърхут.

И не на последно място лукът е мощно средство при натъртено и ударено. Настържете лук и поставете кашицата върху синината и подутината за през нощта. Увийте с парче плат и найлон.




сряда, 3 юли 2013 г.

Изпробвана народна рецепта при язва!

Изпробвана народна рецепта при язва!
За хората, които предпочитат природната медицина предлагам една изпитана рецепта при лечение на язва на стомаха.
Вземете три узрели кратуни. Изчистете семките-точно тези семки се използват за рецептата. След като ги измиете се изсушават и препичат на фурна до кафяво. Смилат се с машинката като мляно кафе. Всичко това се смесва с един буркан чист пчелен мед. Разбърква се добре. Взема се сутрин на гладно по една супена лъжица половин час преди хранене. Оказва много добър лечебен ефект. Съхранява се в хладилник.

четвъртък, 13 юни 2013 г.

Ползите от ягодите!

Ползата от ягодата се заключава в оздравяване на очите, положително влияние на главния мозък, намалява кръвното налягане, лекува артрит, подагра и болно сърце. Ягодата е богата на антиоксиданти, много други ценни хранителни вещества и може ефективно да се използва за предотвратяване на множество заболявания.
Профилактика заболявания на очите: основна причина за почти всички заболявания на очите се явяват свободните радикали и дефицитът от определени хранителни вещества. Следствие на възрастовите изменения и недостатъкът на тези хранителни вещества, свободните радикали значително увреждат нашето зрение, развива се сухота на очите, дегенерация на оптическия нерв, освен това нашите очи стават уязвими за инфекции.
  Антиоксидантите, като вит.С, флавоноидите, фенолните съединения, органическите киселини, съдържащи се в ягодата помагат значително тези заболявания да се избегнат. Калия на който е богата ягодата нормализира нарушения, които са вредни за очите.
Помощ при артрит и подагра: Мускулната и тъкънната дегенерация и изсушането на течността необходима за подвижността на ставите в голяма степен зависи от натрупването на токсини в организма, както и на киселини/например пикочна киселина/-ефекти на свободните радикали в организма, което води до артрит и подагра. Ягодата със своите запаси от антиоксиданти и детоксиканти, насърчава освобождаването на вредните вещества. В Индия казват, че една дневна порция  любими плодове премахва "ръждата" от ставите, което е особено вярно за ягодите.
Превенцията на рака. Витамин С, фолиева киселина, антоцианин, кверцетин, kemferol - само някои от множеството флавоноиди, съдържащи се в ягодите, притежават отлични антиоксидантни и противоракови свойства. Всички заедно те правят отличен екип за борба с туморите. Ежедневната консумация на ягоди се смята за превенцията на рака и значително  забавя растежа на раковите клетки.
Помага на мозъка. Добре известно е, че възрастните хора са с влошена памет. Също така, те могат да загубят контрол над действията си. Това се дължи на стареенето на мозъка и нервната система. Свободните радикали се отразяват неблагоприятно на човешкото тяло-тъканите на мозъка започват да се израждат и стават с по-слаби нерви. Ягодите  са полезни в този случай. Витамин C и органичните киселини, съдържащи се в ягодата неутрализират действието на свободните радикали и подмладяват организма. Strawberry е богата на йод, който е необходим и за нормалното функциониране на мозъка и нервната система.

Предотвратяване на хипертония. Ягодите са много богати на магнезий и калий, които са ефективни за намаляване на високо кръвно налягане, причинено от излишната сол.

В помощ на сърцето. Високото съдържание на фибри, фолиева киселина, без мазнини и наличието на антиоксиданти - всичко това, в комбинация, образуват идеалния център на здравето на сърцето, ефективно намалява нивото на холестерола. Някои витамини, които се намират в ягодите, укрепват сърдечния мускул и допринасят за по-ефективното функциониране на сърцето.

Други полезни свойства на ягодите. За фолиевата киселина е известно, че предпазва плода от вродени дефекти. Витамин C е ефективен за предотвратяване на инфекции и настинки. Phytonutrients притежават противовъзпалителни свойства.

Ние обаче забравихме за най-важното, прекрасния вкус, кой не обича ягоди - били те пресни или приготвени сладка, поклон пред царицата на плодовете!