вторник, 17 септември 2013 г.

Как да засилим имунитета?

 Как да засилим имунитета? 
Нека напомним, а може би ще научите и нещо ново!
И без скъпоструващи изследвания, всеки сам за себе си може да разбере, доколко е отслабнал имунитета му. Но, как да засилим имунната си система, какво да правим? 
Имунната система - това е система за защита на тялото ни. Как действа? Принципа на работа е  да отстранява грешки чрез произвеждане на антитела, които унищожават външни агенти било то бактерии, вируси или различни опасни за тялото вещества. Антителата блокират антигените/външните опасни фактори/, като ги дават на клетките убийци.
Ние сме добре защитени, когато имунните ни тела се произвеждат бързо и в достатъчно количество. Интерфероните могат да разпознаят и унищожат най-често срещаните видове вируси.

Ако имунната ни система не е укрепнала, забелязваме, че често се простудяваме и бавно възстановяваме, повишена умора, раздразнителност, обострят се хронични болежки, появяват се различни кожни обриви, херпес, абцеси, гъбички, дълго незарастващи рани. Когато са налице тези симптоми ние разбираме, че имунната ни система е намалена.
Как да подобрим имунната система? Основните важни фактори  са:
*Храна. За нормалното функциониране на всички клетки, включително имунната, най-важна е  храната. За синтеза на имунни тела трябват протеини, витамини и минерали.  Съставът на клетъчната стена се състои от мастни компоненти. Всичко трябва да идва от храната. Ясно е, че ние трябва да се храним с разнообразна храна. Кои са добрите витамини в този случай?- продукти богати на витамин А, С, Е, D. В този списък присъстват неизменно чесъна, чушките, зелето, гроздето....плодове, ядки...морски зърнастец.

*Храносмилателната система. Безусловно, за добро храносмилане и усвояване на хранителните вещества е необходима нормално действаща храносмилателна система. Нормалната бактериална флора на червата не само помага за смилане на храната, тя участва в синтеза на витамини и аминокиселини за имунните тела. При хранителни разстройства като запек и гниене, голяма част от полезната микрофлора е убита, нейно място заемат вредни или патогенни бактерии. За добра перисталтика е необходимо насърчаване, т.е. адекватни количества фибри в диетата и физическа активност.
*Заседналият начин на живот причинява задръствания в червата, кръвоносните съдове, и други системи. Активните хора имат добро кръвообръщение и добро усвояване на веществата, поддържат активен метаболизъм, включително образуването на имунни тела.
* Стрес. Известно е, че стресът отслабва защитните сили на организма. Съвременният човек трябва да се стреми да намали влиянието на ежедневните грижи върху психиката. Устойчивостта срещу стреса е важен фактор при имунитета....
* Пушене и алкохол. Тези вредни навици подкопават защитните сили. Тютюнът и алкохолът директно увреждат кръвоносните съдове и черния дроб, което води до влошаване на кръвоснабдяването/ доставката и дишането/ на органи, включително-имунната/далак, костен мозък, тимуса, лимфната система/ При отслабени филтри на черния дроб, кръвта е по-лоша, концентрацията на токсини в нея се увеличава.Отказ от лошите навици укрепва имунната система.
 Ако имунитетът ви е силно разклатен и чувствате, че сам няма да може да се справи,  на помощ идват имуностимулиращи лекарства като - анаферон, виферон, инфагел, реаферон, циклоферон. Те стимулират произвоството на интерферон, активен срещу повечето простуди и вируси на грипа, херпеси... Синтетични имуномодулатори с антивирусен ефект  arbidol , amiksin, Lavomax , Valtrex , Ingavirin. Те се използват за профилактика и лечение на вирусни заболявания. Също толкова популярните билкови добавки, които подпомагат на имунната система - ехинацея тинктура, екстракт от Rhodiola Rosea , Siberian течен екстракт от женшен, настойка от женшен. Гама от продукти за широк имунитет, много от тях без рецепта. Въпреки това, те трябва да се вземат съзнателно, след консултация с вашия лекар или фармацевт.