неделя, 9 декември 2012 г.

При хронично болно гърло!


Гърло, което често се възпалява, хората наричат "болно" или "слабо" и народно се препоръчва да се закалява, а медиците какво препоръчват?
Понякога гърлото ни боли почти всяка седмица, това е следствие хронично възпаление на носоглътката. А да се закалява носоглътка е практически невъзможно. За да се избавим от досадните симптоми трябва да се "отървем" от възбудителя на заболяването и да се борим с него. Много често дори лекарите специалисти съветват  да се използват изпитани народни рецепти-гаргара на гърлото с билкови отвари, с постепенно снижаване на температурата. Няма убедителни данни, че много хладните гаргари действат оздравително. Важно при лечението на гърлото е да не се прегрява особено в началото на заболяването. Да не се приемат горчиви храни, погрешно е схващането, че трябва да се прави разтривка на тялото със спирт, това разнася инфекцията по цялото тяло. Показно при чести възпаления на гърлото е да е топло и сухо. Именно студа и влагата провокират хроничните възпаления. Дори се препоръчва за отопление през зимата печки или камини с дърва, които правят въздуха  благоприятен за лигавицата на носоглътката. 

рецепти за гаргара:
- Вземете чаша топла вода (200-двеста и петдесет грама) добавете 1 чаена лъжичка нормална готварска сол, и точно същата чаена лъжичка сода за хляб. Всичко това се размесва добре. С разтвора изплакнете устата. В зависимост на степента на заболяването гаргарата се прави на всеки половин или един час. Ако и носа е запушен, доста добре действа този разтвор при смъркане, но ако ви е неприятно просто натопете пръста и сложете в ноздрата. Ако пациентът няма висока температура, може да се излекува само за един ден, а при температура за 2-3 дни.
Между изплакванията трябва да не се забравя и чая - мед, лимон, малина.
- При възрастните преди лягане добре действа на гърлото да изпият загрято вино с добавен смлян черен пипер и мед.