вторник, 23 октомври 2012 г.

Лечебните свойства на боба!


Зърната на фасула съдържат много въглехидрати, необходими на човек, преживял тежко инфекциозно заболяване. Ястия с боб се препоръчват при сърдечно-съдови заболявания, чернодробни проблеми, при подагра и нарушен метаболизъм.
В народната медицина зърната на фасула се използват при изгаряния

*Препечени до кафяво, зърната се смилат на брашно и се смесват със сметана. Крема се нанася върху изгореното място. След три-четири дни се сваля, като се размеква с растително масло.
*Бобово брашно се смесва с мед, получената пита се слага върху възпалена кожа. По същия начин се използва за лечение на абсцеси, циреи, гнойни рани, екземи и язви.
*Най-интересното е, че обвивката на боба има лечебни свойства - той намалява нивото на захар в кръвта. Лечители отдавна използват отвара от листата на боб за лечение на пациенти с диабет. За да се приготви бульон, се вземат 100г люспи от боб, изсипва се литър вода и се вари, докато обемът намалее наполовина. Отварата се приема три или четири пъти на ден по половин чаша 15 минути преди хранене.