вторник, 12 юни 2012 г.

България става поклонническа страна!

Нашата страна съперничи по светини на цяла Европа.
Поклонническият туризъм към Божи гроб в Ерусалим продължава от векове. Българските храмове съхраняват мощи на светци, които имат силата да дават здраве, сила, помощ...
Историците с радост и възхищение подчертаха, че България става поклонническа земя след като се откриха мощите на св. Йоан Предтеча и Кръстител и към нея ще се втурнат християни от цял свят!Тази необикновена вест вярващите приеха с особена празничност, а невярващите като сензация.
Православната църква приема със заслужена почит мощите на светиите! Чудесата, които Бог сътворява чрез тях, укрепват вярата. Светците придобиват святост след пост, молитва, отшелничество, мъченичество и препредават силата на светостта на живите. Мощи се влагат в Светия престол на всеки православен храм, за да се служи върху него Света литургия. Мъчениците са засвидетелствали вярата си, чрез проливане на кръвта си, което е най-висшата саможертва в името на Бог.
С повечето известни мощи на мъченици още приживе са ставали чудеса по време на мъченията.
Св. Георги е хвърлен в яма с негасена вар, а когато на следващия ден отиват да вземат костите му, войниците го намират цял непокътнат.
Науката не може да обясни свръхестествената сила на мощите да изцеляват и помагат.
Разбира се има хора, които не вярват, но до 1946 година при Министерството на здравеопазването е имало специална комисия от светила в областта на медицината, които са удостоверявали с подписите си станали чудеса с мощите на светиите.
Най-известни са чудесата с мощите на св. Йоан Рилски, записани в книгата на Климент Рилец с цитати от архива на Здравното Министерство.