понеделник, 25 април 2011 г.

Сенната хрема се лекува!

Пролетта е най-свежият и заредан с положителни емоции сезон, но и той крие своите опасности. Защото е времето на зачервените очи и течащия нос, придружени с чести кихавици и остро главоболие. Всяка година повече от една трета от хората по света страдат от сенна хрема. То е алергично заболяване със сезонен характер, при което в повечето случаи се препоръчва абсолютно избягване на контакта на болния с полени.
Особено неприятни са сърбежите по мекото небце и във вътрешността на ухото, с които пациентите трудно се справят. В по-редки случаи се появява и суха дразнеща кашлица или постоянно "прочистване" на гърлото.
Състоянието се влошава от ярка светлина и се провокира от разходки на открито.
Обикновено оплакванията са упорити и продължават дълги години. Понякога дори се налага по-време на активния цъфтеж на растенията по-алергичните да се преместват да живеят в други региони.
Алармиращи симптоми
Сенната хрема се причинява от тичинковия прашец през периода на цъфтежа на цветята и растенията. При всеки симптомите се проявяват много индивидуално. Като цяло се характеризират със сърбеж в носа и гърлото, следвани от главоболие, многократно кихане, запушване на носа и отделяне на бистра течност от него, сърбеж в очите и сълзене.
Организмът на алергичните реагира остро срещу спорите на полените. Симптомите на сенна хрема се появяват, когато зрънцата на полена надвишат 50 на кубичен метър във въздуха. Някои хора възприемат полените като чужди и вредни вещества и организмът им бурно реагира към тях. Погрешно е схващането, че имунната система на алергичните е отслабена, напротив-тя е прекалено активна.
При среща с "дразнители" в организма им се отделя хистамин, който е главният виновник за познатите оплаквания: Непрекъснато кихане, обилна хрема, оток и сълзене от очите, конюнктивит.
Лечение:
Въпреки, че повечето хора смятат, че сенната хрема е хронично заболяване, за което няма лек, доказано е, че редовното и точно лечение изисква време, но е ефикасно. Едно от най-добрите медицински чудеса в това отношение е лечението с хомеопатични лекарства, т.е. с природни продукти, които не крият риска от странични, нежелани ефекти. Те помагат на организма, като го мобилизират сам да се справи с този свой проблем оттук нататък.
Хомеопатията е и отличен начин за профилактика на сенната хрема. Ако лечението се започне поне месец преди цъфтежа на тревите и дърветата, то предпазва от развитие на оплакванията през месеците май-юни.
Съвети:
- избягвайте прекия контакт с растения, които възбуждат алерията ви: дълги треви, косени ливади и дори дървета;
- затваряйте вратите и прозорците както в дома си, така и в колата си, особено между 17 и 19 часа - тогава концентрацията на полен във въздуха е най-висок.
- носете слънчеви очила, те засилват защитата на очите ви;
- използвайте филтриращи въздуха устройства, които ще премахнат полена от околната ви среда;
- взимайте си душ колкото се може по-често, за да отмиете полена по тялото си и да намалите алергичната реакция;
- Чистете праха от дома си и метете колкото се може по-често;
- Планирайте ваканциите си на места, в които има по-малко полен.