вторник, 5 април 2011 г.

Риганът успокоява кашлицата!

Риганът притежава атисептично, антиспастично, отхрачващо, успокояващо нервната система и противогърчо действие. Има удивителното свойство да стимулира секрецията на потните, храносмилателните и бронхиалните жлези, засилва перисталтиката на червата, възбужда апетита. Използва се при остри катари на горните дихателни пътища, при бронхит, трахеит, бронхиална астма, коклюш. Прилага се като потогонно и успокояващо кашлицата и отхрачващо срадство. Влиза в състава на различни гръдни чайове. Използва се при атония и газове в червата, спазми на стомаха и червата, чернодробни и жлъчни заболявания, както и при нервни разстройства.
В народната медицина риганът се употребява при глисти, диария, газове, епилепсия, бронхит, трахеит, жълтеница, болести на черния дроб, безсъние, главоболие, полова възбуда, нервна възбуда. Външно билката се използва под формата на бани-при кожни заболявания/екземи и др/
Начин на употреба:
Кафена лъжичка билка се кипва и вари в 200 мл. вода 3-5 минути. Пие се топла. За еднодневна доза се прави запарка от супена лъжица билка в 500 мл вода, кисне два часа и се прецежда. Пие се по винена чаша три четири пъти на ден 15 минути преди ядене.