сряда, 2 март 2011 г.

Диабетноболни и диета!

При правилна диета и приемане на таблетки за стимулиране на отделянето на инсулин, диабетикът практически е здрав, дееспособен.Една от причините за заболяването е стресът, депресията и притеснението. Затова той трябва да прогони лошите мисли, които го тревожат и да се храни правилно.
Горещо се препоръчват зеленчуци, но без бобови култури, картофи, ориз и други които съдържат вълглехидрати. Да се консумират много плодове, но по възможност по-киселите, с по-ниско съдържание на захар. Да се ограничи употребата на сол. Вместо оцет да се използва лимон. Пролетта да се правят супи от прясна коприва или задушена със зехтин.
Пърженото, пушеното и мазните меса да се изключат напълно. Да се приема печена риба, варено, печено пилешко и телешко. Типовият или ръженият хляб е за предпочитане, количеството за деня да е до 150 грама. Да се избягват тестените и захарните изделия. Никога не преяждайте. Много полезно е след хранене да изпиете половин чаша издеден сок от цвекло. Особено полезно е вареното жито и церевица, като е добре да се пие и водата в която са варени.
Всеки ден изпивайте сока на един лимон без захар. Пийте повече чай без захар.
Релаксирайте всяка вечер, като правите топла баня на краката. Сутрин се разхождайте, правете леки упражнения, а през лятото слънчеви бани. Почивайте повече.
Народната медицина препоръчва всяка сутрин да се изяжда по една кофичка кисело мляко, смесена с чаена лъжица семена от коприва. Подходящ е също чаят от листа от бяла черница: една супена лъжица листа от черница се заливат с 400 мл. вряща вода. Кисне един час, прецежда се и се пие по една кафена чашка преди ядене.
Народни рецепти при диабет:
- Сутрин на гладно, както и по време на следобедната закуска, да се изяждат десетина сурови фъстъка със сто и петдесет грама кисело мляко поръсено с една чаена лъжичка сода бикарбонат.
- Преди обяд и вечеря се изяжда чинийка селата и кълнове от овес, поникнали върху влажна кърпа.
- Да се пие смес от равни части сок от моркови и кисели ябълки. Да се ядат кисели плодове.
- Една супена лъжица бял равнец и десет шипки, счукани в дървено хаванче на каша, се заливат с 200 мл вряща вода. Завират, свалят се от огъня и след като отварата изстине, се прецежда и се пие вместо вода.
- 25 грама суха бамя се варят 30 минути в 500 мл вода. Прецежда се и се пие вместо вода.