сряда, 19 януари 2011 г.

Български учени от БАН измайсториха дрехи чисти до живот!

Наши учени от БАН при лабораторни опити откриха, че при обработка на тъканите с нанопрахове, материите придобиват нови свойства. Микрочастиците не позволяват на дрехата да се зацапа. Ако върху такава дреха се излее течност, тя остава чиста.
За откритието професор Славчо Раковски-директор на институра споделя, че от въглеродни наночастици се получават супер здрави материали, подходящи дори за бронежилетки за армията. От същия материал по света се произвеждат ракети за тенис-те стават по леки и по-здрави от обикновените.
Специалистите от института са разработили вещество, което използвайки слънчевата енергия може да пречисти градския въздух от смога. Ако покривите на сградите бъдат третирани с тези вещества, при облъчване със слънчева светлина замърсителите на въздуха се разрушават.

Използвайки новите открития, учените са изобретили уред, който пречиства въздуха в стая, офис или самолет. Едно такова устройство ще струва около 50-100 лева. Това устройство вкарва в себе си мръсния въздух, унищожава вредните вещества и от него излиза напълно пречистен въздух.
В момента Пловдивска фирма е получила предложение за производство на тези уреди.