неделя, 26 септември 2010 г.

Лечебните свойства на молитвата

Молитвата лекува, когато се извършва отблизо и е лична.

Не помага обаче всеки вид молитва, а само "непосредствената застъпническа молитва" – когато един или повече хора се молят за някого в присъствието му и често с физически контакт. Наблюдавано е, че тя е помагала на някои хора с визуални и слухови проблеми.

Екип лекари и учени, водени от професор Кенди Гюнтер Браун от Университета на Индиана е провел изследвания в селската част на Мозамбик. Молитвата е водила до "значително" подобрение при участниците с нарушение на слуха или зрението. Проучени са 14 души с проблеми със слуха и 11 с проблеми със зрението. Участниците в изследването са били проверявани с ръчен аудиометър и таблици за зрението, според вида на проблемите им, преди и след участието си в молитвена сесия. "Значително подобрение в слуха е отбелязано в 18 уши на 11 пациенти", както и "значително подобрение на зрението", пише в изследването, което ще бъде публикувано в Southern Medical Journal.

Изследването се е фокусирало върху клиничните ефекти на молитвата и не се опитва да обясни как или защо някои участници са постигнали подобрението на състоянието си. "Трябва да се направи още много, за да се открие защо се наблюдават тези ефекти, какви са механизмите и има ли структурни промени", заявява професор Браун. "Но това изследване ни казва, че една от причините за разпространението на Петдесятничеството е, че мнозина вярват, че се извършва лечение".

Петдесятните обикновено прекарват между 1 и 15 минути, за да се молят за болните, но някои са се молели и над час, положили ръка върху главата на пациента или с прегръдка. Изследването се фокусира върху визуалните и слухови проблеми, защото се измерват по-лесно и са по-трудно податливи на психосматични подобрения от ревматичния артрит. Избрани са селските райони на Мозамбик, защото там не се намират масово очила или прибори за корекция на слуха, а петдесятнически групи са активни там.

Браун и колегите й призоват за още изследвания, "за да се определи дали непосредствената застъпническа молитва може да бъде ефективно допълнение към стандартната медицинска помощ за някои пациенти", особено в страни с ограничени възможности за грижа за пациентите.
http://www.magicaura.com/