сряда, 8 септември 2010 г.

Общуването с Висшите сили помага за здравето !

Здраве

Общуването с Бог и религията като цяло могат да подобрят физическото състояние на човека, е хипотезата на австралийски изследователи. Те са анализирали противоречивите в повечето случаи научни данни за това дали вярата може да повиши емоционалното и физическото състояние на човека.

Според обзора, публикуван в медицинското списание Medical Journal of Australia, 74% от австралийците вярват в Бога и се молят редовно.

"Някои изследвания показват позитивната връзка между молитвата и подобряването на здравето", пише главният автор на изследването Марек Жанто, директор на Института за поведенческа медицина в Аделаида.

Клиничен психолог по професия, той смята, че съществуват четири начина, с помощта на които молитвата може да има положителен ефект върху тялото.

Първият начин е въздействие чрез нейните "медитативни" особености. Доктор Жанто подчертава, че молитвата забавя дишането и намалява честотата на пулса и кръвното налягане, като по този начин подобрява общото физиологично състояние.

Второ, молитвата способства за положителната настройка на психиката и подобрява настроението като цяло, което косвено въздейства на здравето.

Освен това молитвата има и ефекта на плацебо. При изследване на пациенти, страдащи от сърдечни заболявания, е установено, че вярващите са оздравели значително по-бързо в сравнение с останалите. Самите вярващи заявяват, че оздравяват благодарение на свръхестествена намеса отгоре.

И четвъртият ефект от молитвата се състои именно този безпрекословна вяра във висшите сили.

Учените смятат, че макар изследваната от тях област да е често игнорирана от науката, това съвсем не е причина да се пренебрегва нейното значение.
Статията е от сайта: http://www.gadatel.org/search/label/%D0%A7%D1%83%D0%B4%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%20%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0