събота, 25 септември 2010 г.

Историята на магнитите и техните ползи

Историята на магнитите и техните ползи

Магнитите са използвани в продължение на хиляди години. Първата известна препратка към магнетизма датира от 4 в. пр. н. е. в китайски литературен труд. В тази книга е описано, че "магнитът привлича железни предмети към него". Магнетитът е вид магнитен метал със специална кристална структура, която естествено може да създаде магнитно поле, което привлича и магнетизира желязото. До 12-и век китайските моряци са използвали магнетит като компас за морска навигация.

Познати са времена в историята, когато се е считало, че магнетитът може да се използва, за да запази кожата млада. В действителност е известно, че Клеопатра е спала върху магнетит в продължение на много години. Терапевтичната репутация на магнетита е станала известна и на древните гърци, които са започнали да използват магнити за изцеление около 2500 пр. н. е. Аристотел и Платон често са писали за ползите на магнетита в своите творби.

Магнитите са били използвани и в китайската медицина от около 2000 пр. н. е. във връзка с рефлектология и акупунктура. Магнитите са все още използвани и днес като средство за лечение на много общи оплаквания. Топлите магнетити често се поставят стратегически върху гърба на болния, защото се смята, че те помагат да се успокои духа.

Съвременната медицинска наука използва магнетизма днес повече от всякога: магнетоенцефалографията се използва за измерване на мозъчната активност и за шоково лечение, ако сърцето спре да функционира.

Днес, използването на магнитите в промишлени и механични приложения е доста разпространено. Магнитите са основната движеща сила за всички електродвигатели и електрически генератори. Всеки електрически двигател зависи от магнити с електрически намотки около магнита.
Историята на магнитите и техните ползи

Електромагнитите се използват също в телеграфи, телефони, компютри, клетъчни телефони, звънци за врати, звукозаписи и др. Електромагнитите се използват при повдигащи кранове да вдигат и поставят обратно тежки товари, както и в промишлените транспортни системи за преместване на метални части от предмети от различни материали. Монтираните на камиони магнити се използват и за почистване на строителни обекти.

Магнитните технологии също са използвани за разработване на MAGLEV (Магнитно движещ се влак). Този влак е железопътна система, при която влакът се издига над релсите благодарение на магнити.

В наши дни необходимостта от по-енергийно ефективни и чисти методи за транспорт, прави магнитната технология все по-важна. Откриването на магнетизма от човека и неговите употреби често пъти се счита за едно от най-големите постижения на човечеството.
http://sanovnik.bg/n4-4757-Историята_на_магнитите_и_техните_ползи