сряда, 8 септември 2010 г.

История и приложение на чай Ройбос!

Ройбос

Ройбос – храст от семейство бобови, растящ в Африка, а също така и напитка, получаваща се при слагането на листа и частици клонки от този храст в гореща вода. Името му означава „ червен храст” и произлиза от две думи – rooi (червен) и bos (храст) на езика африкаанс.

Ройбосът отдавна се употребява за направата на напитка, имаща същото название. Събират се неговите листа, приличащи на иглички, но придаващи при варенето много приятен, ароматен и целебен вкус, първи за това се досетили коренните жители по тези места.

Ройбосът станал за тях това, което в другите региони се явява чай, кафе, мате (парагвайски чай) – ежедневна, тонизираща, безалкохолна напитка. Той се счита не само за приятен, но и много полезен, придаващ енергия, укрепва здравето и даже удължава живота.

Една чаша от ройбоса покрива 1/2 от дневната потребност на зрелия човек от Витамин C и 1/9 от дневната нужда от желязо. Той е добре да се приема от вегетарианците, чието безмесно хранене може да им доведе, както е известно, до проявление на недостатък на желязо. Освен желязо, ройбосът съдържа мед – той има необичайно широк спектър на действие в организма.

Като съставна част на ензима Церуплазмин (Caeruloplasmin), той отделя желязото от храната, за да му позволи образуването на кръв. Освен това медта поддържа белтъчния обмен, възстановяването на нервите, а също така и обмяната на веществата за цвета на нашата кожа и коса.

Изследвания, направили се в Япония, установили високо съдържание на антиоксиданти в ройбоса и потвърдили неговата полезност, в качеството му на спомагателното средство при лечение на редки заболявания.

Ройбосът добре утолява жаждата и тонизира. За разлика от чая и кафето, ройбосът не съдържа кофеин, затова той може да се използва като пълна или частична замяна на тези напитки при хората, за които по някаква причина кофеинът е противопоказателен.

Поради тази причина ройбосът може да се употребява без ограничение от малки деца. Наличието на захар в състава на ройбоса прави неговия вкус сладникав без да се ползва захар или подсладител.

Също така, ройбосът се прилага широко в африканските страни за лечение на колики при новородените.

Чай Ройбос – червеният южноафрикански чай, още го наричат Елексирът на бушмените. Червеният храст се среща само в Африка, там той се счита за национална напитка. Храстът се отнася към семейство бобови и расте само в Южна Африка.

Точната история на възникването на чая Ройбос е неизвестна, тя е свързана с множество легенди и тайни. По легендата на африканските племена, великодушните богове дарили на хората чай Ройбос като източник на добро здраве, дълга младост и прилив на енергия. Вместо листа растат иглички, клоните са много дълги с червен цвят.

Чаят Ройбос се опитали да култивират и на други континенти, но опитите им не успели. Днес цялата африканска долина Садерберг е засадена с храсти на чая Ройбос. При варенето напитката придобива оранжев цвят, има сладко- кисел вкус и аромат на сено. Чаят Ройбос е станал необичайно популярен, благодарение на своите качества, той ободрява и тонизира. В състава на чая Ройбос не се съдържа кофеин, но затова в него има наличие на антиоксиданти и той дава сила и енергия. Благодарение на отсъствието на кофеин, чаят може да се пие и от деца.

Обикновено чай Ройбос се продава ароматизиран, с мирис на ванилия, лимон, горски ягоди. За да се направи чай Ройбос в порцеланов чайник е необходимо да се вземе не много сух Ройбос и да се залее с вряща вода. Може да се направи чай няколко пъти от едно и също количество.

При това, за разлика от традиционния зелен чай, имащ своите полезни свойства при дълга топлинна обработка, чай Ройбос обратно на него е по-полезен като не се вари толкова много. Чай Ройбос съдържа голямо количество минерали и микроелементи, затова е идеален за спортисти като напитка, запълваща след дългата тренировка липсата на соли и микроелементи в организма.

Чай Ройбос се препоръчва за пиене при алергии, депресии, нервни разстройства. Той премахва раздразнителността, главоболието, нормализира кръвното налягане, помага при депресии. В чай Ройбос се съдържа глюкоза, коята дава сила. Напитката прекрасно утолява жаждата.
Статията е от сайта: http://chay.bg/