четвъртък, 23 септември 2010 г.

ЙОГА КАТО НАЧИН ЗА СПРАВЯНЕ СЪС СТРЕСА

ЙОГА КАТО НАЧИН ЗА СПРАВЯНЕ СЪС СТРЕСА

Определено днес има голям интерес навсякъде по света към йога. Почти навсякъде се говори за йога, виждаме по телевизията предавания за йога, по списанията, по филмите. По-физическата част от йога, Хатха йога е добре позната по целия свят, често хората правят йога, за да си намалят талията и да изглеждат по-добре, като форма на гимнастика. Наистина няма общност или общество, където да не са чули думата „йога”, макар да имат различно разбиране и възприемане за това какво наистина е.
Тялото и енергийните блокажи
Нека първо погледнем по-физическата страна на йога, към която има голям интерес, тъй като тя позволява да раздвижим тялото си и да усетим енергията, живота в нас. Позите, чрез разтягане на мускулите, ставите, сухожилията и чрез масажиране на вътрешните органи, освобождават енергийните блокажи. За много хора не е съвсем ясно какво точно е енергиен блокаж и това най-добре може да се определи като напрежение и дискомфортно усещане в определена част на тялото.

Концепцията за енергията в тялото не е нещо ново. Дори е нещо, открито и разяснено още в древността, йога не гледа на тялото просто като на материя. Според йога тялото се състои от енергия и съзнание. Тази енергия, която усещаме в сърцето, ума, може да се усети и в различните части на тялото, дори и във върха на палеца на крака. Същото осъзнаване, същото съзнание е навсякъде из нашето тяло, така че смятаме че освен материята в тялото, то е съставено и от енергия и съзнание.
Науката днес също вече стига до разбирането, че тялото или материята не са друго, а просто енергия. Учените успяха да видят енергията в материята, а йогите имат същото възприятие и разбиране за Аза, за личността, за тялото, за ума и за различните прояви на емоциите и интелекта. Йогите винаги са виждали човека като една цялост, която включва тяло, емоции, интелект, осъзнаване, памет, воля, цялата личност като една енергийна структура.
Днес се оказва че стресът е основен проблем за всички нас. С бързината на модерния живот, се увеличава и появата на заболявания като сърдечни и храносмилателни проблеми, артрит, алергии, сексуални проблеми, забавен метаболизъм, проблеми с гръбначния стълб и кръста и прочие. Затова и навсякъде по целия свят все повече и повече стават популярни програми за стрес мениджмънт, центровете за йога, аюрведа и медитация.
Йога е наука за живота. И концепцията на живота, която йога възприема не е ограничена само във взаимодействието на физическото тяло и света, но включва и цялостната личност и изграждането на характера. Ако вземем за пример едно дърво: това, кеото се вижда е стъблото на дървото, листата и короната на дървото и цветовете и плодовете на дървото. Но не е това най-важното, за да е силно и здраво едно дърво, важното е корените да са здрави и да има грижа за тях – тъй като корените са основата на живота.
По същия начин йога не възприема тялото да е всичко. А по-скоро тялото е медиума, посредника чрез когото можем да бъдем в този свят и да вървим напред. Както и не се смята и че умът е всичко, но се приема че чрез развиване на осъзнаване и концентрация можем да пробудим заспалите потенциали в нас, чрез който да развиваме и постигаме успех в живота.
Какво представлява стресът? - инстинктивна функция, основен модел на психиката, който подготвя тялото за физическа активност - това е положителния стрес (бий се или бягай). Но ако обаче човек няма възможността да прибегне до модела борба-бягство, т.е. да разтовари напрежението (стреса), то тогава той се превръща в дистрес, който се проявява под формата на психо-соматични симптоми и проблеми.
Има два вида стрес - здравословен, необходим, положителен стрес и дистрес- патологичен, лош стрес, психическо или физическо напрежение, гняв, стягане, разстройство.
Причини и ефект от стреса
Причината за стрес би могла да е:
а) физическа - инцидент, изгаряне, операция, инфекция;
б) психологическа - конфликт, неправилно възприятие, съмнения;
в) емоционална - страх, омраза, алчност, гняв, раздразнение.
Независимо от причината, ефекта от стреса се проявява като реакция в мозъчните вълни и пътува надолу към тялото, причинявайки дисбаланс в автономната нервна система и ендокринната система.
Как медицината и йога се справят със стреса?
Стресът влияе на качеството ни на живот и може да доведе до много заболявания. Има разпознати 4 етапа на стресовата атака: психична, психо-соматична, соматична и органична. Антидепресантите се ползват от медицината, за да се справят със соматичните и органичните фази на стреса, докато йога е най-ефективна в контролиране и преодоляване на психичните и психо-соматични фази, а оттам и изчиства симптомите още в техния начален етап.
Йога - справяне с причината
Основната цел на йога с подхода към стреса е не да се справя със симптомите (като страх, гняв, сърцебиене, безсъние), но по-скоро да елиминира истинската причина. Според йога, стресът е липса на баланс на ментално, физическо или емоционално ниво. Стресът не е причина за болестите, причината е в неспособността да се справяме със ситуациите и промените в живота ни.
Къде е ключът тук? Трябва ли да се борим в стресова ситуация или да развием и увечилим възможностите и капацитета да се справяме със ситуациите? Причината, поради която различните системи за стрес мениджмънт не носят окончателно освобождаване от бремето на стреса е защото истинската причина е вътрешна.
Стрес мениджмънт може да се постигне чрез промяна в отношението и други промени в живота.
Йогийският метод на справяне със стреса включва: физическото тяло чрез практики на асани, пробуждане на жизнената енергия чрез пранаяма - дихателни техники и релаксация с йога нидра.
Поддържане на тялото с асани
Необходимо е да намерим метод, подход, чрез който да увеличим нашата физическа, емоционална, умствена и духовна ефективност и способности. В тази насока могат да е приемат няколко идеи. Едното е поддържане на физическата структура, така че да имаме добро здраве и енергийно ниво. Физическото ни тяло е най-злоупотребявания орган на тази планета! Когато си купите нова кола, вие искате да я ползвате по-най-добрия начин, както и се грижите за нея, за да може да ви служи добре. Ако не я водите на сервиз и не полагате необходимите грижи, скоро тя ще започне да създава проблеми. Колко пъти сте водили на сервиз вашата собствена кола - тялото- от момента, в който сте се родили? Някои може да кажат: Аз ходя на почивка и релаксирам. Но това не е сервиз за тялото.
От момента, в който сме родили, нашата физическа система е подложена непрекъснато на стрес, напрежение, удари, инциденти. Когато това достигне до остра фаза, или хронично състояние, тогава това напрежение прераства в някаква форма на болест, било то артрит, астма, диабет, храномилателни или сърдечни проблеми. Когато се разболеем ние прибягваме до различни медикаменти за помощ.
Причините за стреса в тялото са диетата, околната среда, недобрата организация на ежедневните задължения, изисквани от тялото. Има определени биоритми в нас, който са активни през деня и не така активни през нощта. Тези биоритми представляват отделните органи и тяхното оптимално действие през определени периоди на деня, както тяхната почивка през други периоди на деня. Тези биоритми много често са пренебрегвани и ние злоупотребяваме и не се съобразяваме с тях. И това е вероятно един от сериозните стресове, който ние отчитаме в живота си, най-вече под влияние на средата и храненето, диетата, като ние променяме цялата биоритмична структура и я използваме неправомерно.
Когато практикуваме асани, йога пози, тогава най-вече въздействаме на тялото и тази система. Доказано е че асаните действат и имат положителен ефект върху 4 основни аспекта:
- вътрешните биоритми на тялото и тяхното хармонично действие
- регулиране на енергийното ниво в тялото
- блокажите и напрежението на мускулите се изчиства
- хармонизира се действието на парасимпатиковата и симпатикова нервна система.
Има и други позитивни въздействия, но тези са основните.
Веднъж щом постигнем тези четири аспекта с практикуването на асани, тогава възможността на тялото да се разболее намалява. Диабета и артрита няма да дойдат при вас и няма да се налага да взимате инсулин или таблетки. Ако диабет, астма или болки в ставите се появят, те могат да бъдат овладяни.
Йога баласира, хармонизира и довежда до интеграция на физическото и ментално здраве. Дефиницията на асана в сутрите на Патанджали е
Sthiram sukham asanam думата sthiram
означава баланс, хомеостаза; sukham означава удоволствие, удобство; асана означава поза на тялото. Позите предизвикват хомеостаза в системата на тялото, балансират ендокринната система, балансират кръвообръщението и метаболизма, регулират се секрециите в тялото и се оптимизират функциите на цялото тяло. Sukham е свързано и със състоянието на ума, който е релаксиран. Мускулите съдържат рецептори за разтягане, стречинг движенията на асаните изпращат релаксиращи импулси към мозъка, което успокоява ума.
Лесни и семпли пози за освобождаване от напрежение
Когато седим за дълги часове на столове или стоим дълго време изправени, мускулите акумулират стрес, а оттам и млечна киселина, която причинява чувството за скованост, когато се събудим сутрин. За да премахнем тази скованост и схванатост може да се практикуват семли пози като тадасана (палмово дърво), люлеещо се палмово дърво, тиряктадасана, усукване на гърба от изправено положение- кати чакрасана, както и паванмуктасана серия 1 (анти-ревматични практики), както и Поздрав към слънцето (серия от 24 движения). Тези пози разтягат мускулите и масажират ставните връзки. Като резултат кръвообращението се подобрява и токсините в тялото се изхвърлят. Тези пози активират, тонизират и ревитализират органите, масажират ставите, разтягат и релаксират мускулите в същото време, оптимизират и подобряват функцията на ендокринната система - жлезите с вътрешна секреция, развиват сила и вътрешно усещане и осъзнаване. Асаните не са просто физически движения, те развиват концентрация, осъзнаване и релаксация.
Силата на пранаяма - дихателните техники
Най-общо пранаяма може да се дефинира като контрол на дишането. Макар от гледна точка на практите това да изглежда така, това не е най-точното определение. Думата пранаяма идва от корена на две санскритски думи: прана и аяма, прана означава жизнена сила, а аяма се дефинира като разширяване, разтягане. И оттук следва че пранаяма означава разширяване на праната, разширение на жизнената сила. В техниките на пранаяма се регулира потока на прана в тялото и енергийните канали, наречени нади. Активира се и се прочиства праната, което води до физическа и умствена сила и стабилност.
Пранаяма и начина на живот- лайфстайл
Физическите дейности като упражнения, работа, сън, хранене, сексуални контакти и др., всички те афектират движението и дистрибутирането на потока на праната в тялото. Проявите на ума като емоции, мисли, въображение и мечтаене, афектират също праничното тяло, дори повече. Нерегулирания начин на живот, безразборното хранене, стреса - изчерпват праната и нарушават праничния поток в тялото. Обикновено това се усеща като силна умора. Оттам това има и ефект върху различните органи и тяхната функция, както и страда и обмяната на веществата, крайниците. Техниките на пранаяма обръщат този процес, поправят го; енегетизират и балансират различните прани в тялото. Като общо правило пранаяма техниките се изпълняват след асаните, физическите пози.
Релаксация и концентрация чрез йога нидра
Една от основните нужди на съвременния човек е как да се научи да релаксира. Сънят не е релаксация. Според йога, сънят е съзнателен и волеви процес, в който се наблюдава взаимодействието и връзката между тялото, сетивата и обектите на опитност или изживяване. Йога цели да се постигне и установи яснота на ума и осъзнаване. Когато постигнем това състояние, тогава естествено, спонтанно разсеяността и постоянния поток от мисли ще изчезнат. В йога, изживяването на релаксация означава да минем от вън на вътре, да осъзнаем процеса на интровертност и да установим състояние на баланс и стабилност. Психологията индикира това състояние на активност и стимулиране на ума от сетивата за естествено състояние на ума. Изчистването на мислите и успокояването на ума може бързо и ефективно да се постигне с практиката на йога нидра.
От поясненията, който дадохме до тук става ясно, че асаните релаксират тялото и ума, а чрез медитация - и в частност йога нидра, постигаме релаксация, концентрация и осъзнаване.
Научни открития за практиката йога нидра - през 1988г. е проведено проучване от едно медицинско училище в Лондон от Д-р. Гош, Свами Мангалтиртхам, което показва че йога нидра може да промени състоянието на мозъчните вълни и да успокои, като настрои предимно на алфа вълни.
Промяна в начина на живот и отношението към живота
Промяна в отношението и начина на живот са необходими, за да може овладяването на стреса чрез йога да бъде пълно. Промяната в отношението се постига с развиване на позитивно мислене и отнасяне към живота, хората и ситуациите. В йога психологията са обяснени 3 състояния - ашакти - привързаност, анашакти - непривързаност и вайрагя - безпристрастност. Необходимо е да се пренастроим към позитивно мислене. Необходимо е да осмислим ценностите си, отношенията с хората и най-вече моментите, когато имаме привързване с очаквания. На санскрит това се нарича ашакти. Това състояние води до рага - привличане, двеша - отричане и ахамкара - въвличане на его-елемента. Тези състояния често водят до поява на чувство на неудовлетвореност и несигурност, агресия, нужда от признание,
чувство на притежание и раздразнителност. Като резултат, човек, който проявява ашакти често страда от разстройства, напрежение, психологически стрес.
От друга страна, вайрагя, или безпристрастност, е качеството, което ще ни доведе усещане за удовлетвореност и липса на страдание. Независимост и непривързаност, към светски, материални неща, както и към хора и връзки. Това разбира се е трудно достижимо за средностатистическия човек, който е въвлечен в материалния свят
и който е зависим от връзките и хората около себе си. Отдадените светци и мъдреци лесно са достигали състояние на вайрагя. Но разбира се, за повечето от нас, който живеем в нормална социална обстановка, който имаме семейства и приятели, анашакти е средния, лесно достъпен път - непривързаност. Развием ли непривързаност, тогава качеството ни на живот ще се подобри, както и отношенията с хората и обществото. Това ще ни доведе до щастлив и дълъг живот, без да сме притеснени от ашакти - привързаността. Човек, който владее анашакти- непривързаност, изпълнява всичките си задължения и дейности с чувство на отговорност и отдаване, без да има допълнителни очаквания. Нещо като : прави най-доброто и и да става каквото ще. Ако изпълняваме задълженията си в духа на карма йога, ние придобиваме плодове на труда си, но не се стремим към тях и не се привързваме, така че да станем зависими. Да живеем в голяма къща с всички удобства, или в малка прихлупена къщурка с нар - не би трябвало да бъде определящо в усещането за щастие на човек, който не е привързан. Трябва да се чувстваме щастливи и удовлетворени във всяка една ситуация. И така не би трябвало да изпадаме в ситуации на стрес, който да повлияят на нашите емоции и мисли. Това е най-добрият начин човек да запази себе си в състояние на покой, удовлетвореност и щастие.

Йога като начин на живот - лайфстайл

Лайфстайл или стил на живот е начина по който живеем. Това включва начина хранене - диетата, съня, релаксирането и почивката, упражненията и всекидневния режим на работа. Много от нашите здравословни проблеми се дължат на нездравословен и изтощителен начин на живот. В книгата на Дийн Орниш, Reversing Heart Disease,(1990) той е показал че заболяванията на сърцето основно се дължат на недобрите навици на живот. Така че правилния начин на живот е най-доброто средство. Той открива, че при изследване на 300 пациента, на който са им препоръчани операции на сърцето, при промяна на начина на живот в период на 24 часа до 3 месеца има обратен процес на магнитуда сърдечната конгестия и другите проблеми. В едно от изследванията на 48 пациента, той открива че само за 24 часа ако променят и следват определена програма, се получава намаляване с 91% на болката в гърдите, ангина пекторис или гръдна жаба, 21% са получили подобрение в нивото на холестерол и подобрения в кръвното налягане. Те са открили и регистрирали подобряване на менталното им състояние, както и намаляване на депресията и раздразнителността. Този лайфстайл включвал семпла вегетарианска диета, селектирани практики на асана, пранаяма, медитация със специални дихателни техники и визуализации, разходки, приятна атмосфера и фиксиран ежедневен режим. С йога терминология – когато трансформация в начина на живот настъпи в желаната насока, тогава това намалява магнитуда на ашакти и носи психологично и социално добруване.
Йога като начин на живот не означава просто на да правим няколко пози и дихателни техники. Това означава да живеем един дисциплиниран живот, анашакти. За много хора йога е просто да правим пози и пранаяма, но това са само 2 от стъпките на раджа йога. Всъщност има много различни видове йога. Много от тях се допълват една на друга. Всяка йога набляга на специфичен аспект. Хатха йога акцентира върху очистване на тялото и надисите, енергийните канали, кундалини йога набляга върху практики за пробуждане на по-фините, психични сили в нас, чрез пробуждане на чакрите, енергийните центрове. Така че когато говорим за йога като начин на живот, не означава да се придъраме само към един клон. Всички видове йога се допълват и е необходимо да се комбинират елементи от различните видове, за да има по-кохерентен, по-цялостен и изпълнен с радост живот.

Как да практикуваме йога?

Кратка програма от 15-20 мин., сутрин след къпане, следобед и преди лягане могат да бъдат посветени на йога практики. Ефекта от йога няма да забележите веднага, в момента на практиката. Бавно и постепенно ще усещате че силата на тялото и ума се увеличават, концентрацията се подобрява, здравословното състояние, възможността да контролирате емоциите си. Тогава наистина йога започва, когато я интегрирате в ежедневието си и не я считате за нещо отделно от живота. Йога не започва със стоене на глава по 20 мин. или с носене на определен цвят или дреха, символизираща йога традиция. Йога започва, когато започнете да осъзнавате себе си и връзката си със света. Когато започнете да усещате ефекта от практиките - сутрин - няколко асани и дихателна практика, следобед, в офиса - пранаяма и ако има възможност йога нидра, или след работа, преди лягане, кратка медитация и ретроспекция на деня или дневник.

Заключение
Според йога човек става жертва на стреса не заради самата ситуация, а заради неспособността ни да се справим в нея. В липсата на сили да се справим със стреса, попадаме под влиянието на алкохол, цигари, лекарства, вместо да се научим да бъдем способни да се справяме със стреса с вътрешна сила, с осъзнаване и с отношение на непривързаност. Научете се да променяте и да работите върху начина на живот и отношението ви към живота и себе си. Практикувайте асана, пранаяма, йога нидра редовно, за да постигнете тази промяна, да коригирате дисбаланса на ментално, емоционално и физическо ниво. Антидепресантите носят временно облекчение, помагат ни да се справим със соматичната и органична фаза на стреса и проблемите, да замажем ситуацията, да я замъглим и да отдалечим момента, в който ще се срещнем лице в лице с проблема. Йога ни дава силата да се заемем със стреса още в неговия зародиш, вътре в нас, ранните фази на психично и психосоматично ниво.
Превод Светла Благоева, с материали от Yoga magazine, Bihar School of Yoga
http://www.yoga.vlez.bg/?showpage=31828