събота, 18 септември 2010 г.

Фазите на Луната и тяхното влияние върху организма!

Фазите на Луната и тяхното влияние върху организма

I. Новолуние

Когато Слънцето, Луната и Земята се намират на една линия така, че Луната е разположена между Слънцето и наблюдателя, намиращ се на Земята, Слънцето осветява само обратната страна на Луната, която е невидима. Това е новолунието. В точката на новолунието става смяна в посоката на въздействие – наблюдава се движение към успокояване.

Първа фаза на Луната. След новолунието, когато Луната продължава да се движи на изток /обратно на часовниковата стрелка/ от Слънцето, тя отново става видима във вид на млада месечина в западната част на небето. Осветената дясна част на лунното полукълбо се увеличава, докато след 7,4 денонощия не се освети половината от Луната. Това е първата фаза на Луната. В тази фаза се наблюдава тенденция към пълно успокоение.

В този период се препоръчва да се започне набелязаният оздравителен цикъл /какъвто и да е той/, да се планира операция. Същото важи за формирането на полезен навик, привичка, както и за отказването от вредни стереотипи.

Ето и някои конкретни препоръки:

* Физически натоварвания. Те трябва да нарастват постепенно до 5-ия ден. През 5-, 6- и 7-ия ден може добре да се натоварите.
* Физиотерапия, процедури. Много добре в този период се отразяват контрастните бани: топъл душ – 1 минута, рязко обливане със студена вода в продължение на 5-10 сек.
* Хранене. След 4-ия ден най-вече използвайте прясна, сурова, прохладна, водниста и необработена термически храна, прясно изстискани плодови и зеленчукови сокове /ябълки, червено цвекло, моркови и пр./.
* Очистителни процедури. В този период, особено в неговия край, е добре да се почиства кожата, а също така да се набавят необходимите микроелементи. За целта се препоръчват топлите вани и билковите чайове. Течностите добре се всмукват от кожата и се движат навътре в тялото.
* Билкосъбиране. През тази фаза е най-добре да се събират корени. Енергията и микроелементите се намират в най-голямо количество в кореноплодите.
Забележка. Да се обърне особено внимание върху четвъртия ден на лунния месец. Този ден е тежък за организма на човека, защото се проявява умора, натрупана дотогава при промяната на лунния цикъл. Този ден е добре да се използва за почивка и молитви.

Първа четвърт. Това е промеждутък на покой, когато е осветена дясната половина на Луната, след който направлението на движението се сменя, като започва да се разширява.

Втора фаза на Луната. Луната продължава своето движение след точката на първата четвърт, отдалечавайки се все повече от Слънцето. Осветената повърхност на Луната расте с всeки изминал ден. Накрая, когато Луната заема положение от 180 градуса по отношение на Слънцето, а Земята с наблюдателя на нея се намира между тях, се вижда изцяло осветената от Слънцето страна на Луната. Настъпва пълнолуние. От момента на първата четвърт до пълнолунието минават още 7,4 денонощия /от новолунието - 14,8/. Това е втората фаза.

В тази фаза започва разширението на организма, при което потокът на течността и енергията е отвътре навън. Този факт съдейства за очистването на организма, лесната загуба на енергия и кръв. Затова трябва да се намали физическото натоварване, добре е всички операции да бъдат отложени и пренесени за третата фаза /най-добре към нейния край/. Обърнете най-голямо внимание на очистителните процедури.

Конкретни препоръки:

* Физическо натоварване. Нужно е то да бъде намалявано постепенно към пълнолунието – от средно към по-малко.
* Физиотерапия. Много добре се отразяват топлите /за по-пълни хора/ и горещите /за по-слаби/ вани. Същото важи и за парните бани. Прохладните и студените обливания да се правят много умерено, но затова пък към края, преди пълнолуние, да се практикуват усилено.
* Хранене. Този период е най-благоприятен за организма на хора с конституция Вата. В началото на фазата се ядат разширяващи храни, за да се обърне процесът от свиване към разширение. Полезни храни са сварените каши, леко обработените зеленчуци, хлябът от покълнало зърно. Маслото да се използва в минимално количество.
* Очистителни процедури. Тази фаза е най-благоприятна за тях - токсините заедно с потока на течностите сами се стремят навън. През тази фаза са активни жлъчката и черният дроб и затова е добре да се чистят именно през този период. Подходящи са и очистителните процедури: парна баня /сауна/, шанк-пракшалана /йогийска очистителна процедура/, клизми.

През 9-ия ден се препоръчва не само очистване от шлаковете, но и по-тънки видове очиствания, например от уроки или пренасянето на болестите върху предмети. Най-мощният ден за очистване обаче е 11-ият – денят на „екадаши“, изцяло подчинен на очистването: лечебното гладуване се понася много добре, много е ефективно и се равнява на три въздържания от храна.

Kакто вече знаем, 14-ият ден носи названието „две тръби“ и символизира канализационните тръби, през които е нужно да се отстраняват шлаките от организма. Повтаряме, че през този ден може не само да се въздържате от храна, но и от вода, тъй като според древните трактати всяка течност, погълната в този ден, носи замърсяване.

Въобще най-благоприятното време за започване или за завършване на лечебното гладуване е втората фаза на Луната.

* Билкобер. Тази фаза е най-благоприятна за събиране на надземната част на билките. Енергията, идваща отдолу нагоре и действаща разширяващо, изнася много микроелементи към повърхността на растението. Препоръчва се събирането на билките да става, когато се вижда Луната.

Забележка. Тази фаза завършва на 14-ия ден с пълнолуние. През този ден енергията блика като мощен фонтан. Необходимо е въздържание от сексуални връзки, защото загубата на енергия в този ден е колосална и възстановяването е дълго. Това особено важи за отслабнали организми.

II. Пълнолуние

В тази точка започва обратен процес на свиване.

Трета фаза на Луната. След точката на пълнолунието /максималното отдалечаване от Слънцето/ Луната започва да се приближава към него. Напълно осветената част на лунното полукълбо започва да намалява, докато от лявата страна не остане наполовина. Това е третата фаза, която в лунния месец продължава от 14,8 до 22,1 денонощие.
Тази фаза се характеризира с преход от разширение към свиване в организма.

Конкретни препоръки за третата фаза на Луната:

* Физическо натоварване. В този период могат успешно да се издържат големи физически натоварвания. На човек му се иска да тренира.
* Физиотерапевтични процедури. Те са сродни с тези в първа фаза.
* Хранене. В тази фаза може да се употребява по-груба храна, успешно се прилага суровоядството, защото храносмилателните процеси са по-интензивни, но не бива да се преяжда. Добре се отразява и тъй нареченото хранене през кожата.
* Очистителни процедури. Същите, както и в първа фаза.
* Билколечение. Сушенето на билките е най-добре да става в този период. Използването им трябва да бъде съобразено с фазовото състояние на организма. Например билките срещу камъни и пясък най-добре действат в предидущата втора фаза на Луната, когато е налице естественоразширение и разреждане на всичко в организма; тогава отделянето на камъчетата и песъчинките става без обостряне, защото всички пътища са разширени. В друга фаза обаче могат лесно да възникнат спазми, запушвания, обостряне.

Общи препоръки. Те се отнасят до 17-ия ден на лунния цикъл, който е благоприятен за сексуална връзка на мъжа; 21-ият ден е много подходящ за усилена физическа тренировка, а 22-ият ден е денят на особената точка, в която става енергийното обръщане, трансмутация на организма. Ето защо той трябва да се проведе меко, спокойно, за да не предизвика този естествен обрат различни усложнения.

Трета четвърт. Това отново е промеждутък на покой, когато е осветена лявата половина на Луната, след който тенденцията на свиване се сменя с друг вид движение.

Четвърта фаза на Луната. Луната все повече и повече продължава да се доближава до Слънцето, докато не заеме средно положение между Земята и Слънцето. Това става от 22,1 до 29,5 денонощие, т.е. до новолунието. Външно това се изразява с все по-голямото изчезване на лунния сърп до новолунието, когато не се вижда нищо. Това е последната четвърта фаза. Тази фаза се характеризира с движение от покой към максимална активност.

С четвъртата фаза завършва лунният цикъл и затова тренировъчните и оздравителните цикли също трябва да приключат. Особеното тук е следното. През нощта въздействието на гравитационните сили на Луната и Слънцето взаимно се наслагват, енергията и течностите тогава се насочват към главата. През деня Луната се намира на обратната страна на Земята и гравитационната енергия и течностите извършват обратното движение – към стъпалата.

Тази фаза на Луната съдейства за очистването на организма, провеждането на гладуване, различни промивки и пр. Така че внимателно следете лунния сърп. Очистителни клизми, шанк-пракшалана и пр. могат да се правят 3-5 часа, след като той се скрие зад хоризонта. За това спомага усилената гравитация на Луната, Слънцето и Земята, която действа в една посока през деня.

Конкретни препоръки

* Физическо натоварване. То трябва да бъде умерено и дори да бъде сведено до минимум до самото новолуние. Повече ходете, по-малко седете, за да не се застоява кръвта в краката. Добре е да се прави виброгимнастика по акад. Микулин, обратни йогийски асани /стойка на глава, свещ, полусвещ/.
* Физиотерапевтични процедури. Обливането с вода трябва да става в следния ред: отначало водната струя се насочва върху ходилата, след това върху колената, бедрата, областта на корема и накрая да се облива главата.
* Хранене. Трябва да се избягва непозната, лошоусвоима, тлъста храна. Храносмилателните органи в сравнение с останалите фази работят по-лошо, храната по-лошо се усвоява, настъпват различни храносмилателни разстройства и като следствие се появяват различни обриви. Добре е в този период да се използват повече подправки.
* Очистителни процедури. Енергията, насочена надолу, съдейства за очистването на организма, а прилаганото гладуване още повече спомага за това. Най-подходящи са 23-ият ден – ден на покаяние, опрощаване и пост; 26-ият ден е вторият ден на „екадаши“, през който древните писания горещо препоръчват пълно въздържане от храна. Не е лошо да се ограничи приемането на храна и през 29-ия ден, за да се помогне на организма при прехода към новия лунен цикъл. Добре е в този ден да приключи седмичното гладуване, ако сме го започнали. Въобще по-дългите гладувания не бива да се предприемат през първата и третата фаза на Луната, а през втората и четвъртата.
* Билколечение. Своеобразието на тази фаза дава възможност да се използват успешно билки, които очистват от камъни бъбреците, пикочния и жлъчния мехур и ги извеждат от организма. Трябва да имаме предвид, че съвместната гравитация на Луната, Слънцето и Земята е най-голяма в пози период, когато човек се намира от противоположната страна. Например, ако Луната /старият сърп/ е била в зенита си в 12 часа през деня, то в 24 часа Луната и Слънцето ще бъдат под вас, от другата страна на Земята. Затова процедурата по извеждане на камъните от организма трябва да започне 1,5-2 часа преди настъпването на това време. Подходящо е да се използва и топлата вана.

В заключение, нека още веднъж подчертаем, че грамотното използване на лунните фази ще ни помогне да избегнем 90 на сто от грешките, които обикновено се допускат при съставянето и изпълнението на набелязания оздравителен план. Природният лунен цикъл е златен ключ към собствения успех, стабилно здраве и процъфтяване.
Статията е от сайта: http://www.dar-center.com/article/?article=356