сряда, 1 септември 2010 г.

ХРАНА ЗА РАЗМИСЪЛ Интервю с д-р Людмила Емилова “Богатството и славата са глупост, ако няма здраве”

Навлязохме в 21 век заобиколени от стъкло, бетон и асфалт, стресирани от телефони, факсове и интернетни лавини, преситени от синтетични медикаменти, дрехи и храни… Слава Богу човечеството не загуби съвсем разсъдъка си и все по-често в днешно време хората се обръщат към природата, към органичното и естественото. Медицински център “Д-р Людмила Емилова” е един от тези “мостове” отвеждащи цивилизацията назад към природата. Разговарям с д-р Емилова в лятната база на центъра – хотел Рила, Боровец.


- Д-р Емилова, кое провокира създаването на центъра за лечение с плодове? Как се “роди” той, как се започна всичко?
- През март 1995 г. прочетох написаното от Лидия Ковачева за лечебната сила на гладуването. Срещнах се с нея и реших да приложа върху себе си нейния омекотен вариант на гладуване със сурови плодове, билков чай и мед и така за около година успях да излекувам тежка мигрена, хроничен гастрит и колит, стеатоза на черния дроб, атония на жлъчния мехур... Резултатите от това лечение предопределиха да посветя живота си на пациенти, които искат да се лекуват по тази система. На 5 Май 1993 г. бе открит и Център за плодолечение...

- Каква е философията на този Център и каква е основната му цел?
- Основната цел на това, което правим, е да се даде на организма възможност сам да си върне състоянието на здраве. Приемането само на сурови плодове и билков чай с мед за определен период от време, води до изчистване на големи количества токсични вещества. Колкото повече дни правим тази програма, толкова повече клетки се изчистват и си вършат по-добре работата. А така с всеки изминал ден се чувстваме по-жизнени и по-здрави, ставаме по-спокойни, спим по-добре, събуждаме се по-бодри. Центърът осъществява диагностична дейност, профилактика на рисковите състояния и лечение на голям брой заболявания чрез природни методи. Водеща цел е да се изгради правилна представа за здравословен начин на живот.

- Вие, д-р Емилова, имате конвенциална диплома на медик. Специалист сте по вътрешни болести, кардиология и ревматология. Как да си обясним “нестандартните” ви методи на лечение? Кои са вашите учители в тази област?
- Много са, но най-вече Лидия Ковачева и Пол Брег. Също така Хърбърт Шелтън и лекарите в САЩ, които лансират натуралния начин на живот. Уча се и от Алек Бъртън, Джоел Фърман, Франк Сабатино и още много други.

- Какво включва програмата за лечение с плодове и какво представлява самото лечение?
- Това е период, в който единствената храна са сурови плодове, редувани от билков чай с мед. Продължава 5,10, 20 или повече дни. Връщането към нормалното хранене става чрез така нареченото захранване по специална схема. Смисълът от този разтоварващ режим е да се провокират естествените очистителни и оздравителни функции на организма.

- Кои заболявания се повлияват най-успешно по тази система?
- Най-бърз и изразен лечебен ефект сме наблюдавали при високо кръвно налягане, захарен диабет, наднормено тегло, хормонални нарушения и алергии. Има и други болести, които се лекуват успешно, но изискват по-дълги плодолечебни курсове, следвани от стриктно природосъобразно хранене след това.

- Какво наклонява везните за лекуване във вашия център с плодове, чай и мед пред онова, което бихме могли да си направим в домашни условия?
- При постъпване в центъра се правят изследвания на урината по шест показатели (при диабетиците дори четири пъти дневно), на кръвта по 30 показатели, правят се електрокардиограма, ехографско изследване на коремни органи и други изследвания при необходимост. Програмата включва също физически упражнения – тибетски ритуали и йогийски асани, каланетика, спортни и народни танци, походи, водни процедури. Ако се налага се включва хидроколонотерапия – за цялостно прочистване на дебелото черво, остеометрия (изследване на костната плътност), АГ прегледи и консултации, психотерапия, иглотерапия, лечебни масажи и много др. Здравните лекции и беседи с пациентите са ежедневна практика.

- Природосъобразното хранене е цяла вселена, но бихте ли ни дали няколко основни съвета от кои храни да се пазим и какво да включваме в менюто си?
- Най-честата грешка на съвременния човек е прекомерната консумация на рафинирани, високоенергийни храни като бял хляб и сладкиши, както и честата употреба на животински продукти с ниско качество – колбаси, яйца и млечни произведения. Тези вредни храни следва да бъдат заменени със сурови плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнест хляб.

- Какво е едно примерно дневно меню за деня според вас?
- От ставането от сън до обяд – само плодове с чай и мед. Обяд – голяма сурова салата от зеленчуци или готвена постна храна с филийка пълнозърнест хляб. След обяд ако почувстваме глад – плод или прясно изцеден плодов сок. Вечерта, но не по-късно от 8 часа, отново сурова салата или постно ястие. Животинската храна - не по-често от веднъж седмично.

- Няколко думи за екипа, с който работите и за вашите бъдещи планове и амбиции?
- Над 20 млади лекари от различни специалности са членове на нашия екип. Те самите и техните семейства се хранят природосъобразно. Повечето са преодолели собствените си здравословни проблеми чрез тази система, а това (освен младостта им) ги прави ентусиасти. Те повишават квалификацията си в области, в които ще се развива клиниката за в бъдеще.

- Контактите с хора обогатяват, както вие се изразихте в една от лекциите си, но знае се, че и уморяват. Как се разтоварвате?
- Със семейството си, обикновено в селото на съпруга ми. А от шест месеца радостта са ми двете внучки близначки – Людмила и Весела.

- Щастлив е онзи, който живее мечтата си. Вие изглеждате много щастлива. Значи ли това, че живеете своята мечта?
- Аз работя това, което ми е хоби. За това не се уморявам колкото и много да го правя.

- Каква “храна за размисъл” бихте предложили на читателите на в-к “Български Хоризонт”?
- 30 дни в живота на човек са нищо. Ако постъпите в нашия център за 30 дни целият ви живот ще се промени на добро и за дълго!

- Има ли послание, което бихте желали да отправите към българската емиграция в САЩ?
- Ще използвам един израз от обкръжението на Пол Брег - “Богатството и славата са глупост ако няма здраве”. Грижете се за своето здраве – вашето богатство.

Интервюто взе
Дафни Кърчева-Оррис
Юли 2007 г., Боровец
Статията е от: http://www.bulgaria21.net/issue/t24207.htm