неделя, 15 август 2010 г.

Нощните кошмари - сигнал за реален проблем!

Напълно разбираемо е защо хората се страхуват от лошите сънища. Те се запомнят лесно и оставят неприятно усещане през целия ден. За една нощ човек може да сънува няколко най-различни сънища.

Колко ярък и емоционален ще бъде сънят, зависи от т.нар. фази на съня, в които се намира човек по време на сънуването. Особено значими са две фази: фазата на бързия и фазата на бавния сън. По време на втория мозъкът почти не работи. Обмяната на веществата е минимална, дишането - забавено и дълбоко.

Събудените в това състояние хора рядко помнят сънищата си.

Преходът от бавен към бърз сън е ясно определен. По време на бързия сън очите под затворените клепачи извършват активни движения, почти като в периода на бодърстване. Дишането е често и с прекъсвания. Мозъкът изразходва толкова енергия, колкото и през деня. Кошмарите се сънуват именно през тази фаза. Десет минути след бързия сън човек може да се събуди запомнил съня и да премине в бавната фаза.

За една нощ човек преживява около 6 цикъла сънища, всеки от които може да продължи до 2 часа.

Някои хора вярват, че лошият сън задължително предвещава неприятности. В действителност това не е точно така. Тревожният сън е сигнал за някакво лично безпокойство у човека. Това може да бъде емоционално преживяване, свързано с неразрешен проблем, тревоги, предизвикани от очакването на някакви промени.

Преместване в нов дом, изпит, смяна на работното място, нови отношения, проблеми в семейството - всичко това може да стане причина за неприятните сънища. Голямата умора и претоварването също могат да предизвикат кошмар.

Събуждайки се след неприятен сън, човек изпитва напълно реално чувство за страх. В психиатрията тези сънища се отнасят към раздела "битови". Има и други категории, които могат да бъдат съпроводени с викове или плач. От подобен сън човек може и да не се събуди, а събудил се - не го помни.

Особено значение имат и повтарящите се сънища. Често може да се чуе оплакването: "Мъчи ме един и същ кошмар". Проблемът тук се крие в личните преживявания.

Най-сложната категория на тревожните сънища е постстресовото разстройство на съня. То възниква след преживяно тежко събитие. В съня изплуват картини на реални произшествия, които силно поразяват психиката.

Има и нощни кошмари, които са следствие от някаква болест, например депресия. Причината тук е по-дълбока и сложна и с този страх човек обикновено не може да се пребори без помощта на психотерапевт.

Съвсем не е задължително да прибягваме до сънотворни, за да се избавим от тези "минифилми на ужасите". На първо място трябва да се опитаме да възстановим събитията, предшестващи появата на кошмара. Някои дори записват или рисуват своите сънища. Във всички случаи обаче трябва да се съсредоточим върху страха си и да потърсим това, което ни безпокои.

Не трябва да се забравят и простите правила - да се спазва дневен режим, да се предпазваме от конфликти, да обръщаме внимание на обстановката около нас преди сън. Не е желателно да се правят физически упражнения преди лягане, да се слуша висока музика или да се употребява тежка храна. Вечерната разходка на чист въздух създава не само позитивни емоции, но и предизвика приятни сънища.
iztochnik: http://sanovnik.bg