понеделник, 30 август 2010 г.

Истината за вуду магията

Вуду е възникнала на Карибските острови религия, известна още като вуудуу и хуудуу. Корените на религията са в Западна Африка, откъдето се е пренесла заедно с превозваните роби. Думата Вуду произхожда от воду, което означава ‘дух’ или ‘божество’ в превод от езика Фон, едно от наречията Догони- район в Западна Африка, където именно се намира дома на вуду божествата - Лоа. Смесването на традиционните вярвания на Йоруба и католическите церемонии довело до формирането на тази религия. Трябва да добавя, че освен Йоруба, влияние оказват и други племена от Западна Африка, като най-голямо е на племето Догони, което според легендите произлиза от хора, дошли от съзвездие Сириус. Освен под името Вуду в различните части на Америка съществуват и други наименования като Сантерия, Макумба, Кандобле и т.н. Във всички тези религиозно-магически култове обаче се правят сходни ритуали и се използват едни и същи богове и духове, с различни имена. Доста от хората мислят, че Вуду се състои от кървави ритуали и изравяне на трупове. Истината е, че съществуват и подобни практики, но освен тях Вуду включва цялостна система от знания, посредством която човек може да овладее силите на природата. Тези знания обаче могат да бъдат доста опасни и затова е желателно да се усвояват с учител.

Както споменах в началото, религията Вуду, въпреки че се е оформила на американския континент, в основата си е африканска. А най-характерното, описано от изследователите на африканските традиции е присъствието на танца, музиката, словото, ритъма в живота на всеки, независимо към кое племе принадлежи. От тук и магията на Африка е магия на словото, заклинанието и музиката. За африканският маг всеки предмет, животно или човек, излъчва невидими за обикновенния човек набор от звуци, които предствляват неговото слово. Магията на Африка е природна магия и освен със силите на ритъма, словото и музиката се характеризира и с магията на изображенията.

Този вид магия е любим на сценаристите на трилъри. Благодарение на тях всеки, който чуе за Вуду, си предствя човек бодящ кукла с игли или страховито зомби. Във вуду този метод за работа се използва за концентриране върху определена цел (най-често за лечение-иглите се поставят върху определени точки, извършва се нещо като дистанционна акупунктура и за привличане на определени природни сили на помощ). Магията на изображението в най-популярен вид се среща в маските. В тези култови предмети често се влага имформация за връзка с духове и сили, с цел те да изпълняват определени задачи - съществуват различни видове маски - на добри духове, на духове-пророци, а също и на зли духове. Казано по друг начин, тези маски или статуи носят различни енерго-информационни програми и е опасно да се поставят в жилища, без да се знае каква имформация е заложена в тях. За съжаление много хора, харесвайки си някоя африканска маска, без да я проверят просто я окачват в дома си. Често, обаче маската, която са поставили на стената, носи информация за раздяла, конфликти или дори и още по-лошо, за смърт. Резултатите обикновенно не закъсняват и в дома започват проблеми, болести и т.н… Оказва се, че е изключително опасно да се държат подобни екзотични сувенири вкъщи. Често те се оказват носители на магически структури, кодирани за болести или смърт. Подобен предмет, поставен в дома, създава сериозни проблеми на обитаващите го. Понякога дори на пръв поглед безобидни предмети, могат да доведат до подобни пагубни ситуации. Срещали сме се с подобни проблеми много пъти.

Случаят, който ми идва на ум е за две маски, изобразяващи мъж и жена, донесени от Африка и по- късно едната подарена, а другата- закачена в коридора. Скоро в двете семейства настъпили сериозни проблеми, започнали чести конфликти, по незначителни поводи. Причина за това се оказа факта, че маските представляваха две африкански божества, носещи информация за любов помежду им. И когато били разделени, се получило негативно енерго-информационно поле. Под действие на тази информация, хората в двете къщи започнали да се дразнят един от друг и да се карат за най-малки поводи. Подобни случаи често се срещат, особено напоследък, тъй като че ли е модно да се купуват най-различни маски и други африкански символи или предмети с култово предназначение, за да се използват като сувенири.
Статията е от сайта: http://www.gadatel.org/2008/02/blog-post_212.html