петък, 20 август 2010 г.

Помогнете си сами с помощта автогенния тренинг!

Помогнете си сами с помощта автогенния тренинг
Автогенният тренинг е практически метод за разтоварване. Разтоварване, което дава възможност на всеки чрез концентрация и се основава на помощта на определени прости формули за постигне състояние на спокойствие и отпуснатост. Той може да бъде използван от всеки, по всяко време. Целта е постигане на умението за цялостно изключване, чрез редовни, кратки, ежедневни упражнения.

Нервната система на човек е централна и вегетативна. Централната нервна система (главен и гръбначен мозък) обработва, между другото, външните дразнители и по този начин свързва тялото със заобикалящата го среда. Вегетативната нервна система регулира преди всичко дишането, кръвообращението, обмяната на веществата, всичко, което става без участието на съзнанието и волята. При работа или усилие превес има симпатиковият дял на вегетативната нервна система, а при покой, възстановяване, храносмилане -определящ е парасимпатиковият дял на вегетативната нервна система.

КАК МОЖЕ ДА СЕ ВЛИЯЕ НА МУСКУЛНОТО НАПРЕЖЕНИЕ?

С помощта на автогенния тренинг чрез непрекъснати упражнения може да се влияе върху това неприятно мускулно напрежение. При това се отпускат все повече мускулни влакна, които от своя страна въздействат посредством нервни импулси върху общото състояние на организма. Пълното отпускане на мускулите води до намаляване на прага на възбудимост. Отпускането гарантира спокоен сън. Автогенният тренинг води до намаляване на усещането за болка, подобрява кръвообращението, особено на крайниците (при студени крака и ръце), повишава мускулния тонус. С него може дори да се пребори предстартовата треска и да се подобрят спортните постижения.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ УПРАЖНЕНИЯТА?

В никакъв случай не се питайте колко време ще ви е нужно, за да ги усвоите. Не си поставяйте срокове. Важно е да не се обезкуражавате, ако желаният ефект не е бърз. Упражнявайте се, но редовно и с доверие в метода и най-вече имайте доверие в себе си!

Имайте търпение! Нетърпението е враг на разтоварването.

Най-удобното време за тренировка е времето след събуждане, обедната почивка, времето преди заспиване. Ранобудниците ще изпитват удоволствие от сутрешните упражнения.Ако ще правите упражненията на работното място, необходимо е да изключите телефоните и да останете сами в стаята. С вечерните упражнения успокоявате духа си и оставяте деня да отзвучи с положителна нагласа.

Опитът показва, че най-подходящото място за упражненията е любимото ви място за отмора - може да се настаните в креслото, на кушетката, в леглото си. Без значение къде - важното е да се чувствате добре. Преди да започнете тренировката, е необходимо да се абстрахирате от външни дразнители. След известно време ще забележите, че външните фактори не ви влияят. Скоро ще можете да провеждате тренировките си навсякъде и по всяко време. Няма да ви е нужно нито вре-ме, нито специална нагласа. Основна предпоставка за успеха на упражненията е способността за концентриране. Най-подходящата продължителност на автогенния тренинг е 2-3 мин., 3 пъти дневно.
Статията е от тук: http://www.lekar.bg/news-120/info-3679/%D0%9F%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5.%D1%81%D0%B8.%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B8.%D1%81.%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89%D1%82%D0%B0.%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%8F.%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B3/