вторник, 31 август 2010 г.

Как да се справим с вечно студените крака?

Основната предпоставка за усещането на студенина в краиниците е липсата на минерални вещества. Ако това състояние се задръжа за по-дълго време, значи става дума за хроничен недостиг.
Причините за това, че организмът не си набавя необходимите му вещества, могат да са различни, но в най-голям брой от случаите става дума за нездравословен хранителен режим, прекалено изтощителна диета или като цяло неправилен подход към храната.
Важно е също да се знае, че полезните субстанции не само трябва да се приемат, но в същото време трябва да се избягват всякави продукти, които пречат за тяхното абсорбиране. Ако сте любител например на кафето, черния чай, шоколада и пшеничните трици, то нищо чудно да страдате от липса на калций в организма, тъй като тези предпочитани от много хора храни и напитки съдържат вещества, които пречат на усвояването му.
В такъв случай нека разгледаме какво трябва да направим за себе си, за да не допускаме краката ни да са вечно студени?
Правилното решение на този проблем се крие отново в разумното хранене! Под разумно хранене трябва да се разбира редовната консумация на пресни плодове и зеленчуци, които обаче не престояват дълго време във вода, за да не избягат от тях минералните вещества. Освен това наблегнете на хранителните продукти в естествената им форма, а не такива, които са преминали през продължителна обработка. А когато отделите главната роля в менюто си на храни, богати на минерали, скоро ще може да се сбогувате с неприятното усещане за „замръзнали крака”. Към кои полезни вещества обаче е добро да се насочим?
Желязото – без съмнение всеки знае, че желязото е особено необходимо за правилното функциониране на организма. Затова хапвайте по-често месо, зърнени храни, бобови растения, овесени ядки, макар и в неголеми количества. Ако пък не харесвате нито един от изброените продукти, чаша прясно изцеден портокалов сок цъщо може да свърши работа.
Йод – съдържа се най-вече в рибата и морските дарове, както и в малки количества и в млякото.
Калций – мляко, сирене, зеленчуци, все едновременно вкусни, но и полезни храни са богати на калций.
Магнезий – среща се в най-големи количества в зърнените храни, бананите, спанака, тиквените семки, орехите.
Цинк – богати на цинк са пълнозърнестите продукти, морските продукти, пшеничните зародиши, както и дробът.
Ако си осигурите редовен прием на тези полезни вещества и се постараете да не ги неутрализирате чрез други, то много скоро ще забравите какво значи да уещаш краката си като замръзнали.
Статията е от сайта: http://www.lekar.bg/news-56/info-4022/%D0%9A%D0%B0%D0%BA.%D0%B4%D0%B0.%D1%81%D0%B5.%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC.%D1%81.%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%BE.%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5.%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0?/