неделя, 1 август 2010 г.

Чакрите дирижират съдбата ни!

Написано от Маг Селена


Какво представляват тайнствените енергийни центрове в нашето тяло, къде да ги търсим и - най-важното - защо?

И невярващите ги имат!

Енергийните центрове, точките на концентрация, вихровите потоци енергия - с една дума, чакрите, наистина съществуват. Чакри има всеки от нас и те отговарят за качеството на нашия живот - под тяхно ръководство се намират не само емоционалните, психосоматичните и физиологичните реакции на вътрешните усещания и външния свят, но и много други неща.

Най-пълни сведения за същността на чакрите се съдържат в древните манускрипти на индийските йоги тантристи.

В тях се казва, че в схемата на човешкото тяло има няколко центъра, наречени чакри, или лотосоми, които са средоточие на силите, управляващи не само тялото, но и целия свят. Те са разположени по протежение на гръбначния стълб, в основата на който дреме супермогъща жизнена сила - кундалини.

За управляването на тази сила йогите са разработили специални методи, благодарение на които пробудената кундалини се издига нагоре по гръбначния стълб, разтваряйки в себе си чакрите - една след друга. След сливането в едно на всички лотосоми, или чакри, човек се освобождава от оковите на всекидневния живот и придобива божествена природа.

Именно заради създаването на методика за издигане на кундалини тантристите векове наред изучавали чакрите, а след като ги изучили, ги оставили като изминат етап. Оттогава йогите не се натоварват с опознаване на природата на енергийните центрове, но ги ползват както ние с вас мобилните телефони и другите атрибути на цивилизацията.


Усещам - значи съществувам!

Езотериците се върнали към въпроса за опознаването и изучаването на чакрите не толкова отдавна - само преди два-три века, когато трудовете на индийските мъдреци станали достъпни на европейците. Но тук на пътя на познанието застанала почти непреодолима бариера - това, което било реалност за всеки йога, на европееца, чужд на източните практики, му се струвало доста съмнително.

Не усещайки и неразбирайки напълно принципа на функциониране на чакрите и тяхното предназначение, прагматичният ум на западните изследователи се опитвал да сведе тяхната функция до енергообмен с околната среда. Нееднократно бил поставян въпросът и за реалността на лотосомите - до ден-днешен мнозина смятат, че те са само плод на фантазията на окултистите, мътещи главите на честните хорица.

На практика обаче чакрите се ползват от всички хора от момента на раждането им. А онези, които умеят да ги използват съзнателно, получават достъп до лостовете, управляващи не само тяхното здраве, но и съдбата им. Научавайки къде са разположени чакрите и за какъв сегмент от нашия живот отговаря всяка от тях, ние ще се научим да ги управляваме сами, да ги активизираме и използваме.

Основоположниците на тантрическата йога уверяват, че именно чрез системата на чакрите човек се свързва с енергиите на ефирния план и се включва към макрокосмоса на Вселената.

Преди почти две хиляди години йогите открили, че активността на всяка от тях е пряко свързана с различни житейски ситуации, с хората наоколо, променя се в зависимост от местоположението на човека, от културната среда, обществото като цяло и от много други условия.


А кои са съдиите?

За да онагледим що е то чакри, нека си представим човешкия мозък като устройство, възприемащо сигнали от околния свят и реагиращо на тях. Действително всяка секунда в нашия мозък постъпват милиони импулси, носещи информация за това, какво става вътре и навън: обработка на постъпващите данни се извършва постоянно, при което голяма част от информацията ние дори не осъзнаваме.

В период на бодърстване ние като че ли бързо реагираме на дразнителите, и въпреки това много привични сигнали сякаш засядат в подсъзнанието - за да реши мозъкът да реагира на един от тях, е необходимо да бъде подкрепен с по-мощен вторичен импулс.

Този поддържащ сигнал постъпва от така наречената неспецифична активираща система, която реагира само на това, което засяга найважните в дадения момент потребности на човека.



Но кой отсъжда какво е най-важно за нас като човешка личност?

Разбира се, чакрите. Именно те се явяват свързващо звено между нашите физически, емоционални, психически, ментални и прочие съставящи и външния свят, именно те ни помагат да усещаме този свят в цялата му пълнота и многообразие.

В чакрите се осъществява опитът за взаимодействие с одушевените и неодушевените обекти, в тях се поражда усещането на тревога, опасност, интерес, радост и прочие емоции, на тях е "приписано" прословутото шесто чувство - интуиция, телепатия, магнетизъм, хипнотизъм и прочие свръхвъзможности, а също способността да се твори, да се създава и измисля нещо ново и прекрасно...

Човекът, развиващ чакрите си, се отличава от останалите така, както притежателят на приемник със стереоизображение и стереофонична музика, даващ адекватно отражение на света, от собственика на допотопен черно-бял телевизор с плосък звук.

Според тантрическото учение човекът, развиващ своите чакри, получава способността да ги използва като канали на съзнателно взаимодействие с външния свят и собственото си тяло, придобивайки по този начин власт над света и над самия себе си. Нагледно доказателство на тази теория са свръхспособностите на йогите.


Да поправим ли нещо?

Всяка чакра отговаря за определени възможности, а също за прилежащите части на тялото, органи и свързаните с тях физиологични функции. Колкото подобре са разработени чакрите, толкова по-добро е здравето ни, толкова посвободни сме ние и толкова по-силно въздействаме на околния свят.

Човек, у когото е затворена една или няколко чакри, е един вид инвалид, способностите и възможностите му рязко се ограничават! Ето защо трябва да развиваме чакрите си така, както почистваме зъбите си, както се мием и правим гимнастика - всекидневно.

Как се прави това?

Концентрирайте се върху онази част от тялото, в която е разположена чакрата, а след това си спомнете и се постарайте да преживеете отново звуковете, ароматите и усещанията, с които се асоциира тя. Колкото по-силни са тези усещания, толкова по-близо сте до успеха, толкова по-добре работят чакрите ви.

7 чакра - сахасрара /теменна/. Снабдява с енергия нервната система. От нея зависят висшата нервна дейност и връзката с космическите сили. Нейният звук е нотата "си", няма мирис и вкус, цветът й е виолетов, кожното усещане - студени бодежи по ръцете.

6 чакра - аджна /трето око/. Снабдява с енергия всички видове умствена дейност. От нея зависи психическото здраве. Звукът й е нотата "ла", без мирис и вкус, цветът - син, кожното усещане - студ.

5 чакра - вишудха /гърлена/. Осигурява с енергия гърлото и всички начини на самоизразяване на човека. От нея зависят емоционалният и хормоналният статус, а също гласовите /певческите/ способности. Звукът й - нотата "сол", миризмата - пелин, вкусът - горчив /хинин/, цветът - светлосин, кожно усещане - прохлада.

4 чакра - анахата /сърдечна/. Генерира енергията на любовта и доброто, хармонизира околния свят. От нея зависят интуицията на човека и връзката с единното информационно поле / способността на ясновидство/. Звукът й е нотата "фа", мирисът - мушкато и здравец, вкусът - кисел, цветът - зелен, кожното усещане - неутрално.

3 чакра - манипура /слънчев сплит/.Разпределя енергията на чакрите по целия организъм. От нея зависят психосоматичното състояние, волята и душевното равновесие. Звукът й е нотата "ми", миризмата - мента, вкусът - лют /пипер/, цветът - жълт, кожното усещане - топлина.


2 чакра - свадхистана /слабинна/.Снабдява с енергия половата сфера. От нея зависят чувствеността на човека, неговата плодовитост /и във физически, и в творчески смисъл/, мисловните способности. Звукът й нотата "ре", миризмата - лайка, вкусът - стипчив, цветът - оранжев, кожното усещане - горещо.

1 чакра - муладхара /опашна/. Снабдява с енергия всички останали чакри. От нея зависи физическата сила на човека. Звукът й е нотата "до", мирисът - роза, вкусът - сладък, цветът - червен, кожното усещане - горещи бодежи.
Статията е от сайта: http://www.selenabg.com/