сряда, 28 юли 2010 г.

7-те чудеса на античния свят!

Египетските пирамиди

Когато заговорим за Египет, като асоциация в съзнанието ни изниква образа на камили, мумии, мистични гробници и, разбира се, величествените пирамиди . Тези чудни творения, обгърнати в златистите пясъци на Гиза, ни пренасят в друго измерение - обратно в Древен Египет. Най-голямата мистерия около пирамидите и обект на разпалени дискусии е как са съумели древните египтяни да построят тези гигантски конструкции. Така пирамидите на Гиза със сигурност достойно си отреждат място сред чудесата на света. Сред океана от златист пясък, пред величественото майсторство на древността, всеки би останал без дъх. И то съвсем оправдано.

Храмът на Артемида

Храмът на Артемида е бил разположен на територията на Турция. Той е построен в чест на богинята на лова и изобилието Артемида, в огромни размери-125 колони, всяка с височина 17,5 м. Мистерията, която витае около него е свързана с факта, че още от самото начало този храм е като прокълнат. Въпреки че е издигнат на равнинно и сухо място, като че ли избрано нарочно за да се съхрани през вековете, храмът първо е потопен в блата, след това опожарен, а накрая срутен от земетресение. След поредното построяване, бива оплячкосан от готите, само една година след строежа.
Днес са се съхранили единствено руините на основите на този забележителен строеж от елинистическата епоха, изцяло направени от мрамор с изваяни капители и колони. Доста от прекрасните останки от храма на Артемида са изложени в Британския музей в Лондон.

Родоският колос

"Колосът" е представлявал известна гигантска статуя, издигната в пристанището на Родос - остров в Егейско море, разположен до бреговете на съвременна Турция. Той представлява статуя на Хелиос - гръцкият бог на Слънцето.
На съвременните учени не е известно как точно е изглеждала гигантската статуя и къде е била разположена. Някои археологически находки доказват, че тя имала височина 33 метра и била изработена изцяло от бронз, с изключение на наметалото от бял мрамор. Статуята на бог Хелиос била дело на гръцкия скулптор Харет. Строежът й продължил 12 години.
Родоският колос бил завършен през 282 г. пр. Христа. 60 години след като приключил строежът му, „Колосът“ рухнал в земетресение, което погубило много жители на Родос. Уникалната скулптура не била възстановена, тъй като оракул предсказал, че това ще донесе нещастие на хората. Разрушената статуя не била докосната в продължение на почти 900 години.

Висящите градини на Семирамида


До началото на нашия век тези градини били считани за пълна измислица, а Семирамида за приказно същество. Градината обаче реално е съществувала. Имала е форма на квадрат и се е държала от сводове, които се опират в поставки от каменни блокове, наредени един върху друг, като кубове. Каменните поставки са били пълни с пръст, така че в тях могат да растат дори най-високите дървета. С помпите работници непрекъснато докарвали вода от р. Ефрат, минаваща през средата на града.
В тази градина растенията са разположени високо над земята и сякаш цялата градина виси във въздуха. Въпреки че много други постройки са надминавали градините по големина и вложени средства, те се отличават от тях и ги превъзхождат; първо, със своята оригиналност, второ със смелото техническо решение на постройката и трето с красотата си.

Мавзолеят в Хеликарнас

Причината, за да се построи Мавзолея, най-голямата гробница в света след Египетските пирамиди, не била вярата в безсмъртието на душата, а голямата любов. Казват, че Артемизия обичала своя съпруг Мавзол с обич, по-силна от тази в любовните стихове и по-трайна от всякаква човешка страст. Когато Мавзол издъхнал, тя построила в негова памет изключителна гробница, толкова великолепна, че се смята за едно от седемте чудеса на света. Мавзолеят смайвал преди всичко със своята архитектура - съчетание от пирамида, зикурат и гръцки храм. Съвременниците се възхищавали от неговите размери, разточителност и главно от "ненадминатото съвършенство на художествена украса". За вътрешната украса на музея са се погрижили знаменити художници и скулптори, чиито творби се радват на най-голяма слава за вечни времена.
През XIII в. го засяга земетресение. Два века по -късно Мавзолеят е разрушен и по-късно станал жертва на родоските рицари.

Фарът на o-в Фарос

Фарът на о-в Фарос е изграден по проект на древногръцки архитект. Той представлявал триетажна кула, висока 120 метра. Най-долният първи етаж на кулата бил иззидан от огромни варовикови плочи и заобиколен с тераса, украсена по краищата с каменни тритони (морски божества). На терасата били поставени три статуи.
Вторият етаж на фаровата кула представлявал осмоъгълник, облицован с мраморни плочи, а най-горният, третият - фенерът - имал кръгла форма. Той бил украсен с купол и върху него се издигала огромната фигура на бога на моретата Посейдон. Всяка нощ в най-горната част на кулата запалвали огън, който горял до разсъмване. Неговата светлина се усилвала от голям рефлектор от полиран гранит и се виждала от мореплавателите на разстояние повече от десетки мили.
Фарът на остров Фарос просъществувал почти десет века - от 230 г. преди Христа до 700 г. на нашата ера. Разрушен бил от опустошителни войни и земетресения.

Зевс от Фидий в Олимпия

Статуята на Зевс Олимпийски е изваяна от прочутия гръцки скулптор Фидий. Олимпия е била важен религиозен център на Древна Гърция. През 5в. пр.н.е. гражданите на Олимпия решили да построят храм на Зевс. Той е 64 метра на дължина и 28 на ширина. Височината на вътрешното помещение била 20 метра. Статуята на Зевс, висока около 12 метра, била поставена в дъното на храма. Тя създавала впечатлението, че ако Зевс стане, ще разруши тавана. Била изработена от дърво, което било покрито с бледо-розова слонова кост, а дрехите на Зевс били от златни листи. В дясната си ръка държал златна статуя висока около 5 метра на богинята на победата Нике, а в лявата си - скиптър. През 394 г. от н.е., тя е пренесена в Константинопол, столицата на Византийската империя. Въпреки, че вече християнството се е наложило като религия и статуята на Зевс се явявала езическа скулптура, никой не посмял да я разруши, поради невероятната ѝ красота. Историците смятат, че е изгоряла по време на пожар в двореца на император Теодосий II през 462 г. Статуята на Зевс Олимпийски е единственото от седемте чудеса на света, което е било и на европейска земя.

От всички чудеса на античния свят, за съжаление единственото оцеляло до наши дни са Египетските пирамиди в Гиза.
Радостина Пеева
Статията е от сайта: http://relax.rozali.com/po-sveta/p7120.html